Geworteld in Grafhorst maar liefde gevonden in Brunnepe

Geworteld in Grafhorst maar liefde gevonden in Brunnepe

Nieuws 0 Comment

Felicitaties uit gehele land voor Bart en Fennie Last-Van Dijk

Verspreid over de hele week viert het Grafhorster echtpaar Bart en Fennie Last-Van Dijk het feit dat zij zestig jaar geleden in de echt werden verbonden op het stadhuis van Kampen. Maandag was de heuglijke dag en stroomden de felicitaties binnen. Vrijdagavond is het grote feest met vier generaties. Daartussen kwam op woensdag de burgemeester op bezoek. Het diamanten echtpaar blijft er rustig onder. En vroeger behoorde je niet te lachen op foto’s.

Dank aan Brunnepe
Ofschoon het echtpaar geworteld is in Grafhorst, ligt de kiem van hun liefde in Brunnepe. Fennie van Dijk (82) komt daar vandaan en het echtpaar leerde elkaar kennen op de ijsbaan van Brunnepe. De ouders van Bart Last (87) hadden een boerderij in Grafhorst en zo trok Van Dijk daarheen. Ze zijn op het oude stadhuis van Kampen getrouwd. Een foto daarvan stond op de chocolade lekkernij die burgemeester Koelewijn had meegenomen. Van Dijk wijst feilloos aan waar de trouwzaal was. Gelegen aan de Oudestraat achter het bordes, dat het stadhuis overigens toen nog niet had.
Op het moment dat Fennie Last-Van Dijk zei dat ze uit Kampen kwam, blijkt dat ze oorspronkelijk uit Brunnepe komt. ”Ja, dat is wat ander dan Kampen,” zegt ze waarop de burgemeester lachend reageert ”dat hij dat voortdurend hoort.” Voor zijn Twitterfoto moet hij even aandringen om te lachen.

Mevrouw Fennie Last -Van Dijk wijst "hun" trouwzaal aan van het Oude Raadhuis in Kampen.

Boerderij aan huis
Eigenlijk hadden ze bij hem thuis een moderne boerderij, vertelt Bart Last. Een gewoon woonhuis met los daarachter de stallen. Toen geen van de kinderen de boerderij voortzette, heeft Last het huis met opstallen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd verkocht aan Doornwaard. Klaas Doornwaard had in 1962 het drainagebedrijf in ’s-Heerenbroek opgericht waar zijn beide zonen het in 1993 overnamen en het bedrijf in 1996 naar Grafhorst verhuisde. Zelf verhuisde het echtpaar naar een rijtjeshuis verderop in Grafhorst waar ze inmiddels 22 jaar vertoeven.
Door zijn agrarische verleden heeft Bart Last nog veel land in Grafhorst en omstreken. Soms verkoopt hij daar wat van om mensen te helpen of wanneer zij daarop willen bouwen. Onder andere hierdoor, maar ook door zijn vele activiteiten, kent half Grafhorst hem wel. Last is graag onder de mensen, vertelt zijn dochter, en is altijd heel actief geweest binnen de dorpsgemeenschap.

Schare aan kinderen
Het echtpaar kreeg 7 kinderen, 32 klein- en 27 achterkleinkinderen. Een feestje aan huis zit er dus niet in maar daarvoor biedt Ons Erf uitkomst. De talloze kaarten op de salontafel komen uit het hele land. Op de jubileumdag, afgelopen maandag, stond het diamanten echtpaar vermeld in het Reformatorisch Dagblad. Daarop hebben ook RD-lezers een kaartje gestuurd.
Burgemeester Koelewijn ziet het allemaal bewonderd aan en raakt in discussie met Last over de verhalen die rondgaan over baron Van Voorst tot Voorst. Last blijkt vroeger oude stenen van het vernietigde roofslot gevonden te hebben bij de herbestrating van de Zwolseweg, voor welke verharding ze ooit zijn gebruikt. Als Last verhalen gaat vertellen, raakt hij op dreef.
Zijn vrouw en de burgemeester horen het met een glimlach aan in een ontspannen sfeer. De fotoalbums komen al snel uit de kast. Bij het grote feest vrijdagavond zullen ook vele verhalen de ronde doen. Daar is stof genoeg voor na, inclusief de verkeringstijd, 64 jaar lief en leed delen.

Het diamanten bruidspaar Last-Van Dijk kijkt naar oude foto's vol herinneringen op de muur.

Af en toe gaat Kamper Nieuws mee met de burgemeester op bezoek bij huwelijksjubilarissen en zo ook in voorgaande jaren:
“Bij de eerste kus klikte het meteen” (jan. 2018)
”De jaren voorbij gevlogen” (dec. 2017)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top