Honden veroorzaken toenemende schade aan dijken

Honden veroorzaken toenemende schade aan dijken

Nieuws 0 Comment

Overlast door konijnen en muskusratten daalt licht

De voorjaarsinspectie van het waterschap laat zien dat het aantal schades door gravende honden opnieuw is toegenomen. Muskusratten en konijnen hebben minder graafschade veroorzaakt. Het waterschap roept hondenbezitters op alert te zijn op het graven van hun viervoeters. Ze onderzoekt mogelijkheden om deze schade aan de grasmatten, die de dijken beschermen, zoveel mogelijk te voorkomen.

Graverij
Het aantal plekken waar honden graven is gestegen met 53 oftewel van 131 naar 184. Hierdoor ontstaat schade aan de grasmat die dient als ’beschermdeken’ voor de dijk. De graverij van honden komt vooral voor in de dijken die gelegen zijn in stedelijk gebied.

Aantallen
Het aantal plekken waar muskusratten holen en tunnels in de dijken groeven, daalde met 7 tot een totaal van slechts 35 op 1100km waterkeringen. De dalende trend van de afgelopen jaren zet zich hiermee voort. De reden zit ‘m in het feit dat het waterschap de muskusrattenpopulatie steeds beter onder controle krijgt.
Ook het aantal konijnenholen in dijken nam af en wel van 25 naar 13. Muizen die in de bovenste laag van de dijk graven zijn er ook maar in welke mate verschilt per gebied in welke mate.

Oproep aan hondenbezitters om op hun viervoeters te letten.

Vegetatie
De kale plekken en verandering in vegetatie (begroeiing) laat nog steeds de droogte van de afgelopen twee jaar zien op de dijken. Planten en kruiden die goed tegen droogte kunnen, of snel op kale plekken verschijnen, worden in grotere getalen op de dijken aangetroffen. Denk daarbij aan de paarse dovenetels, koolzaad, ooievaarsbek, duizendblad, schapenzuring en zeker aan de smalle weegbree.

Beschadigingen
Het waterschap controleert zowel in het voor- als najaar de dijken op beschadigingen. In het voorjaar hoe de dijken de winterperiode hebben doorstaan en in het najaar hoe ze de winterperiode ingaan. Zo kunnen eventuele schades op tijd worden hersteld.
WDODelta startte dit voorjaar de dijkinspectie eerder (zie onderaan) door de relatief lange begroeiing op de dijken die schades en kwetsbare plekken minder goed zichtbaar maken.

Zie ook:
Controle dijken eerder gestart
Waterschap heeft situatie onder controle
IJsseldijk beproefd door waterschap (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x