Grafisch Atelier als erfenis Kunstacademie (video)

Grafisch Atelier als erfenis Kunstacademie (video)

Nieuws 0 Comment

Overzichtstentoonstelling van 35 jaar in Frans Walkate Archief

Behalve de vele kunstenaars die Kampen huisvest, heeft de Kunstacademie van weleer de stad nog iets nagelaten: het Grafisch Atelier. Een goed geoutilleerde werkplaats voor de ambachtelijke grafische technieken zeefdruk, hoogdruk, diepdruk en steendruk. Samen met het Walkate Archief heeft de stichting een tentoonstelling samengesteld met een overzicht van de voorbije decennia.

In Druk
Tijdens de presentatie van de Kamper Almanak (zie onderaan) wees Herman Harder het gezelschap op de tentoonstelling, waartussen de aanwezigen stonden. In onderstaande video vertelt de directeur van het SNS Historisch Centrum honderduit over het Grafisch Atelier en de tentoonstelling met velerlei attributen uit de afgelopen 35 jaar. Eén van de archieven die het Frans Walkate Archief beheert, is die van het Grafisch Atelier.
De tentoonstelling heeft de naam ’In Druk’ meegekregen. Verspreid door het Archief liggen voorbeelden van de diverse drukmethodes. Het Grafisch Atelier biedt kunstenaars, tegen een vergoeding, een werkplaats waar zij de ambachtelijke grafische technieken zeefdruk, hoogdruk, diepdruk en steendruk kunnen uitoefenen.
In mei presenteerde het Atelier zich op de Open Dag van Quintus. Aansluitend hoopt ze meer bekendheid te krijgen door de tentoonstelling aan de Burgwal over de ontwikkelingen sinds de oprichting in 1983.

De plaatjesvla ter illustratie van het Grafisch Atelier.

Ambacht
Het Atelier wil de grafische kunst, die Kampen rijk is, levend houden. Ze brengt graag het verdwijnend drukambacht onder de aandacht van een groter publiek.
De ruime werkplaatsen van het Atelier zijn gevestigd in het voormalige stadskantoor van Kanis & Gunnik in de Kamper binnenstad. Dinsdag-, woensdag- en vrijdagmiddag of op afspraak kunnen kunstenaars terecht in het Atelier. Het Frans Walkate Archief is op woensdag- en donderdagmiddag geopend.
Stichting Grafisch Atelier Kampen is partner van het Nutsdepartement. Het departement Kampen van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen stelt zich ten doel ”het maatschappelijk en cultureel welzijn van individu en gemeenschap te bevorderen, onafhankelijk van een levensbeschouwelijke, politieke of economische groepering.”
Het Nutsdepartement in Kampen is ondergebracht bij het SNS Historisch Centrum. In het vroegere bankgebouw aan de Burgwal staat dezer weken het Grafisch Atelier centraal. Herman Harder kan u er alles over vertellen.

Zie ook:
Cor Adema voor voetlicht bij presentatie Kamper Almanak 2019

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x