Buitenlandse interesse voor Graphic Novel Bijbel uit Kampen

Buitenlandse interesse voor Graphic Novel Bijbel uit Kampen

Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment
beeld: Bort Koelewijn
tekst: Maarten van Gemert

Willeke Brouwer presenteert eerste deel ’De engel en het kind’

Geschreven en getekend door illustratrice en cartooniste Willeke Brouwer uit Kampen. Grafisch vormgegeven door Brigitte Wolthuis, winnares van de Kamper Kunstprijs 2019. Samen met uitgever Pieter de Boer (Jongbloed) presenteerden beide dames vorige maand het eerste deel van de Bijbel als striproman. Inmiddels hebben buitenlandse uitgevers interesse getoond in een vertaling van de graphic novel.

Graphic novel
De laatste tijd lijkt de strip- of beeldroman (graphic novel) in opkomst, gezien het toenemend aantal uitgebrachte verhalen (zie onderaan). Het genre bestaat echter al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. De striproman verschilt van het klassieke stripalbum door een veelal literaire inslag met uitgebreide en ingewikkelde verhaallijnen.
Vaak is het bedoeld voor volwassenen maar ‘De engel en het kind’ juist niet. Brouwer wil in de Graphic Novel Bijbel met de ”prachtige en krachtige” Bijbelverhalen juist “liefde voor de verhalen bij de kinderen opwekken”. De Graphic Novel Bijbel is ook toegankelijk voor volwassen en er is bewust gekozen voor een dyslexievriendelijk lettertype.
Brouwer trekt graag de vergelijking met ‘Lord of the Rings’, waarvan kinderen veel leren. ”Zo spannend en magisch kan ook de Bijbel zijn, die alle facetten van het leven omvat,” aldus Brouwer. ”En waarom,” werpt ze op, ”mogen mensen wel uit andere boeken levenslessen halen en niet uit de Bijbel?”

Fragment uit 'De engel en het kind'

Willeke Brouwer
Uitgeverij Jongbloed had Willeke Brouwer benaderd die al veel graphic novels op haar naam heeft staan. Els de Jong-Van Gurp, verantwoordelijk voor het Kinderboekenfonds van Jongbloed, kwam met het idee om de Bijbel als graphic novel voor kinderen toegankelijk te maken. Grote uitgevers uit Duitsland en Frankrijk , met wie momenteel onderhandeld wordt over een vertaling, hebben belangstelling.

’De engel en het kind’ is het eerste deel van de Graphic Novel Bijbel en vertelt het kerstverhaal. Brouwer werkt momenteel afgezonderd aan het in maart geplande tweede deel dat het Paasverhaal vertelt. De gehele Graphic Novel Bijbel zou in november volgend jaar moeten verschijnen – 400 pagina’s met 50 verhalen, inclusief de dan los gepubliceerde delen 1 en 2.

Brouwer is na haar afstuderen aan de Kunstacademie in 1990 blijven hangen in Kampen. Ze woont tegenwoordig met haar man en kinderen in Mastenbroek. Het portofolio van de illustratrice en cartooniste kent uiteenlopende werken. Dagelijks tekent ze voor het Nederlands Dagblad een cartoon en wekelijks voor de Visie, het omroepblad van de EO.

V.l.n.r. Pieter de Boer, Willeke Brouwer en Brigitte Wolthuis

Hoogste Woordprijs
Voor het grafisch ontwerp van ’De engel en het kind’ is Birgitte Wolthuis verantwoordelijk, met wie Willeke Brouwer vaak samenwerkt. Wolthuis won deze maand de Kamper Kunstprijs (zie onderaan) terwijl Brouwer in september de Hoogste Woordprijs won. Deze prijs voor het beste christelijke jeugdboek werd toegekend aan ’De verwoestende puppy”, het eerste deel in de serie ‘Lotte laat maar’.

Die graphic novel is een uitgave van KokBoekencentrum, door wie Brouwer ging schrijven. De uitgever vroeg haar in 2015 voor de serie ’Silvester’, waarvan inmiddels het zevende deel is verschenen. Voor het eerste deel won ze in 2016 de Eigenwijsprijs, waarover ze bij RTV Oost vertelde (zie onderaan).

In het door Jongbloed uitgegeven ’De engel en het kind’ schetst Brouwer, naast het verhaal over de geboorte van Christus, ook een tijdsbeeld – met bedekte humor zoals de Bijbel die ook kent. Voor dit eerste deel van de Graphic Novel Bijbel geldt zoals het een strip betaamt: Wordt vervolgd.

Zie ook:
Stadsdichteres wint Kamper Kunstprijs 2019 (video)
Vlinders en liefde leiden tot eerste beeldroman (video)
Burgemeester Koelewijn figureert in nieuw stripalbum

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x