Gemengd koor Buitenkerk huldigt drie trouwe leden

Gemengd koor Buitenkerk huldigt drie trouwe leden

Kerk, Nieuws 0 Comment

Uitreiking Gregoriusmedaille aan drie jubilarissen

Na de H. Mis afgelopen zondag, werden drie leden van het Buitenkerkkoor naar voren geroepen. Het gemengd koor, dat trouw de vieringen in de Rooms-Katholieke kerk opluistert, bleek drie jubilerende leden te kennen. Zij kregen de eremedaille van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging (NGSV) opgespeld waarna er taart wachtte bij de koffie in Het Klooster.

Sint Caecilia
Aanstaande vrijdag wordt de naamdag gevierd van Sint Caecilia. De schutspatrones van koren, orkesten, fanfares en muziekverenigingen stond daarom centraal op het altaar van de Onze Lieve Vrouwekerk oftewel Buitenkerk aan de rand van de Kamper binnenstad.
Priester Jaap Scholten, die voorging in de Heilige Mis, refereerde kort aan de misvatting waarop haar patronaatschap berust. Desalniettemin is de Romeinse martelares Cecilia, die in de derde eeuw de marteldood stierf, uitgegroeid tot beschermheilige.
Als patrones van de kerkmuziek greep het kerkbestuur haar aanstaande naamdag aan om drie jubilarissen van het Buitenkerkkoor te huldigen. Ze kregen een officiële, door het bisdom erkende, kerkelijke onderscheiding uitgereikt. Het medaillelint is uitgevoerd in de pauselijke kleuren geel-wit.

Saint Cecilia in het raam van de Heilige Maria Altijd Maagdkerk in Little Wymondley (Hertfordshire).

Buitenkerkkoor
Het gemengd koor van de Buitenkerk bestaat al ruim een eeuw en kent enkele tientallen leden. Na de mis van afgelopen zondag werden drie trouwe leden gevraagd het altaar op te komen. Mw. Vrooland zingt al 40 jaar in het Buitenkerkkoor en Marian Vos en André Horstink ieder 12,5 jaar. Zij kregen respectievelijk de gouden en bronzen eremedaille uitgereikt. Naast de onderscheiding kregen de jubilarissen een oorkonde, een kledinginsigne (broche) en natuurlijk een grote bos bloemen.
De Nederlandse Sint Gregorius Vereniging (NSGV) heeft meerdere eretekens ingesteld voor ”personen die zich verdienstelijk maken voor de muziek in de liturgie”. Er is nu zelfs een onderscheiding voor kinderen die al tenminste vijf jaar lid zijn van een kinderkoor. De NGSV werd eind negentiende eeuw opgericht met als doel ”de gewijde en liturgische muziek te bevorderen in de geest der Kerk”.
Zo ondersteunen de koorjubilarissen al jaren de vieringen in de Buitenkerk, sprak de voorzitter van het kerkbestuur in een kort dankwoord. Dat werd bezegeld met een applaus vanuit de kerk. Aan Jaap Scholten was de eer om de jubilarissen als eerste te feliciteren waarna bij de koffie anderen zich aansloten.

De drie Buitenkerkoorjubilarissen rondom St. Caecillia.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x