Rijkelijk bomen uitgedeeld bij stadhuis

Rijkelijk bomen uitgedeeld bij stadhuis

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Groene Loper pikt project provincie op om meer (eetbaar) groen te realiseren

De Kamper afdeling van Groene Loper Overijssel heeft afgelopen vrijdag maar liefst 110 bomen uitgedeeld op de parkeerplaats bij het stadhuis. Buurten en organisaties konden één of meer bomen aanvragen voor vergroening van hun buurt. Provincie Overijssel had hiervoor 50.000 euro beschikbaar gesteld om biodiversiteit te stimuleren. Bij de keuze van bomen is daarbij stil gestaan.

1.100.000 bomen
Iedereen een boom: onder dat motto probeert de provincie van Overijssel ”één groot bos” te maken. Het streven is om in totaal ruim een miljoen bomen in de provincie erbij te krijgen. Via de tien lokale afdelingen van Groene Loper Overijssel konden buurten, scholen, organisaties en instellingen een gratis boom aanvragen. „Daar is goed gebruik van gemaakt”, aldus Arjan Broer van Groene Loper Kampen. „Er zijn in totaal zo’n 160 bomen aangevraagd.” Na een selectie samen met de gemeente bleven er in totaal 110 bomen over die de aanvragers vrijdag konden ophalen, inclusief palen, spijkers, potgrond en kluit.

(Bio)diversiteit
Eén teler heeft alle bomen aangeleverd. In totaal ging het om 65 soorten, waaronder iepen, zwarte elzen, berken, kastanjes en diverse fruitbomen, waaronder zes verschillende soorten appelboom. Bij de 25 aanvragers ging het om scholen, kinderopvangorganisaties, zorginstellingen en andere maatschappelijke initiatieven uit gemeente Kampen.
De grote diversiteit aan inheemse bomen komen hier veel voor van nature. Veel insecten en andere dieren zullen er gebruik van maken voor voeding en huisvesting. Voor de mens heeft het vergroenen van de leefomgeving een positief effect op de gezondheid en de leefbaarheid in de wijken.

De uitgedeelde bomen zijn ieder voorzien van een kaartje waarop de soort is vermeld.

Mmmmm…
Een andere actie van Groene Loper Kampen, die nog steeds loopt, betreft de gratis beschikbare struiken. In de actie ’Mmmmm… natuur om op te (vr)eten’ staat eetbaar groen centraal. Eetbaar groen voor mens én dier. De op deze website aan te vragen struiken zijn combinatie van planten waar zowel dieren als mensen van kunnen eten. Er zijn vier pakketten samengesteld die hulp bieden aan een specifieke diersoort: de vleermuis, sleedoornpage, solitaire bij en ringmus. In maart gaat Groene Loper hiermee verder aan de slag.

Zie ook:
Bomen te geef

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x