Iris Weijers beste Kamper debater

Iris Weijers beste Kamper debater

Nieuws, Politiek 0 Comment

Scherpe debatten tijdens Groot Kamper Scholierendebat 2020

Met haar team van het Almere College had ze het misschien verwacht, maar individueel zeker niet. Tot haar grote verrassing werd Iris Weijers door de jury uitgekozen tot beste debater van het Groot Kamper Scholierendebat 2020. Ook een team van het Pieter Zandt nam het op tegen het derde team van raadsleden. In de Cellebroederspoort dit jaar ging het er soms op het scherpst van de snede aan toe.

Hoog niveau
CDJA IJsseldelta organiseerde deze vrijdag het Groot Kamper Scholierendebat. Vorige maand was voor het eerst Klein Kamper Scholierendebat (zie onderaan) gehouden. Het grote debat wordt al jaren gehouden. Dit jaar zaten Wim Schluter (de Stentor), wethouder Jan Peter van der Sluis (CU) en gedeputeerde Roy de Witte (CDA) in de jury. Schluter zat vorig jaar ook in de jury en mocht de jury voorzitten.
Bij de prijsuitreiking complimenteerde de journalist en entertainer de scholieren met hun durf en niveau. Zelf zou Schluter op zijn middelbare school destijds niet de moed hebben gehad om mee te doen, vertelde hij. Ook waardeerde hij de mooie mix van jongens en meisjes in de team. Die goede verdeling mist hij in de gemeenteraad. Gedeputeerde De Witte merkte op dat ieder team zijn eigen talenten had.
Behalve de groeps- en individuele debatten werd er ook een pubquiz gehouden waaraan iedereen mee mocht doen. De antwoorden werden na afloop verteld. Iris Weijers bleek van de scholieren wederom de winnaar te zijn.

Iris Weijers met haar prijs.

Rechtssysteem verbeteren
In zes debatten werden zes stellingen geponeerd (zie onderaan) waarbij het team van raadsleden (zie onderaan) het opnam tegen de teams van het Almere College en de Pieter Zandt Scholengemeenschap. Per stelling mocht er tien minuten over gedebatteerd worden met een introductie van maximaal twee keer twee minuten. Ter plekke werden de voor- en tegenstanders aangewezen.
Als team won de Pieter Zandt wat een grote beker en groot gejuich opleverde. Als beste individuele debater werd Iris Weijers aangewezen. Ze kreeg een mooi beeldje van een opgestoken duim. Na afloop vertelde de 5VWO-scholiere rechten in Leiden te willen gaan studeren. Politieke ambitie heeft ze niet zozeer maar wel een sterke wens tot het verbeteren van het rechtssysteem.
Haar droom is uiteindelijk rechter te worden. Ze heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Aansluitend op het volwassen debatniveau, liet de vlotte en welbespraakte jongedame na afloop weten dat ”meer naar elkaar luisteren betere oplossingen en compromissen kan geven”.

Zie ook:
Eerste Kamper Klein Scholierendebat (2020)
Groot Kamper Scholierendebat verloopt beschaafd (2019)

Samenstelling raadsledenteam:
• Erik Jan Vinke (SGP)
• Rick de Breij (PvdA)
• Gerben Wijnja (D66)
• Harry Bruins (VVD)
• Steven Zwitser (Gemeente Belang Kampen)
• Jan Marskamp (CDA)
Behandelde stellingen:
• Na tien uur ’s ochtends mogen er geen auto’s meer in de Kamper binnenstad zijn.
• Om papierverspilling tegen te gaan, moeten alle lessen via tablets gegeven worden.
• De eerstvolgende kerncentrale van Nederland moet in de gemeente Kampen komen.
• Bestrijding van racisme moet een prominente rol krijgen in sportakkoorden.
• Op elke middelbare school moeten docenten met verschillende geloofsovertuigingen werken.
• De Kamper Koe mag niet meer in de Nieuwe Toren gehesen worden omdat dit dierenmishandeling in de hand werkt.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x