Hagenpreek in Wilsum op Tweede Pinksterdag

Hagenpreek in Wilsum op Tweede Pinksterdag

Geschiedenis, Kerk, Nieuws 0 Comment

Interkerkelijke openluchtdienst in boomgaard Hervormde Kerk

Het feest van Pinksteren is zo groot, dat we het vanuit onze christelijke traditie twee dagen vieren. In Wilsum wordt Tweede Pinksterdag afgetrapt met een hagenpreek achter de Hervormde Kerk. Misschien wordt het om half tien nog een beetje dauwtrappen in de boomgaard, te bereiken via de Veerweg. Zijdelings wordt tevens het 700+1-jarig bestaan van Wilsum gevierd.

Hagenpreek
De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Wilsum hebben de handen ineen geslagen. Hun voorgangers, respectievelijk ds. H.B. van der Knijf en ds. H. de Kok-Mellema, leiden de gezamenlijke dienst om de uitstorting van de Heilige Geest te vieren. Verwijzend naar het verleden noemen ze het een hagenpreek oftewel een openluchtdienst. In de kerkhistorie waren die illegaal maar met de verwachte komst van burgemeester De Rouwe is dat nu niet te verwachten.
„Dat is de grap in feite,” vertelt domina De Kok, „want Wilsum heeft eigenlijk geen hagenpreken gekend.” Ze vertelt hoe deze kerkvieringen stammen uit twee periodes – toen de protestanten wilden samenkomen onder het katholieke landsbestuur en toen de gereformeerden zich losmaakten van de hervormden.

Dorpsjubileum
De aanleiding voor de hagenpreek vormt het 700-jarig bestaan van Wilsum, dat vorig jaar groots gevierd had moeten worden. De coronacrisis deed dat in het water vallen. Steffen Hofstra, voorzitter van Dorpsbelangen Wilsum, is somber over een eventueel alsnog vieren van het bijzondere jubileum. Coronamaatregelen blijven een risico vormen op nieuwe annuleringen na veel tijd en moeite gestopt te hebben in de organisatie van het een en ander.
Wilsum is een dorp met stadsrechten. Deze zijn volgens het oudst bekende document in 1321 door de Willekeuren (verordeningen) van Wilsum vastgesteld. Bij de toegang tot het dorp prijkt een bord waarop vermeld wordt dat Wilsum 700+1 jaar bestaat.

Ds. H.B. van der Knijf & ds. H. de Kok-Mellema in de boomgaard van de Hervormde Kerk in Wilsum.

Wind
In de geest van Pinksteren is het thema van de hagenpreek ’Leven van de wind’. Iedereen van binnen en buiten het dorp als ook iedereen van binnen en buiten de kerk is vanaf negen uur welkom in de boomgaard via de zijingang aan de Veerweg. De weersomstandigheden zijn onbestendig. Eventueel wordt op het laatste moment uitgeweken naar de kerk.
De orde van dienst is in stijl uitgevoerd. Zoals ook de dominees zullen voorgaan op een grote platte kar, als in een echte hagenpreek, wordt de sfeer van weleer opgehaald. Om het pinkstervuur en de Heilige Geest uit te storten.

Uit het archief:
Kaartenkar Stadsdichter doet als eerste Wilsum aan (2021)
Steenmarter staat aan poort van Kampen (2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x