Handel opende in middeleeuwen al deuren (video)
Geschiedenis, Nieuws, Video 7 september 2019, 0 CommentMuseum Huys der Kunsten voert Henrick Aeltsz op bij nieuwe expositie
Samen met de naast gelegen werkplaats van meestersmid Sven de Lang, behoort de huisvesting van Museum Huys der Kunsten aan de Voorstraat tot één van de oudste stenen panden van Kampen. Met de tentoonstelling ’Hart van de Handel’ gaat het Huys op zoek naar haar eigen geschiedenis. Die blijkt nauw verbonden met de rijke Kamper koopmanshistorie waarvoor Henrick Aeltsz als boegbeeld is verkozen.
Welvaart
Henrick Aeltsz leefde in de bloeitijd van de Hanze. Hij was een rijk handelsman, regent, gemeentelijke klerk, bierbrouwer èn burgemeester van 1440 tot 1480. Na een serie audities werd in het voorjaar Jeroen Franse gevonden om Aeltsz weer tot leven te brengen. In juni presenteerde hij zichzelf en zijn nieuwe bier in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum (zie onderaan).
Bij de opening van de expositie vorig weekeinde deed hij opnieuw zijn verhaal. Aeltsz was één van de eerste bewoners van het pand aan de Voorstraat. Kampenaren reisden in Henricks tijd de wereld over en de wereld kwam ook naar Kampen toe. Zo werd de kleine stad aan de IJssel een Hanzestad. De ondertitel van de tentoonstelling luidt dan ook ’Henricks Huys als symbool van bloeiende handel’.
Historisch onderzoek
In haar openingstoespraak stond directrice Elise van Heck stil bij het uitvoerig onderzoek dat is gedaan naar de geschiedenis van haar ’steenen langhuys’. Vele dagen zijn er doorgebracht in het stadsarchief en de archeologische vondsten zijn een belangrijke aanvulling op de historische documentatie. Deze vond stadsarcheoloog Alexander Jager twintig jaar geleden onder ’t Huys. Dat was toen zijn eerste onderzoek voor gemeente Kampen – vlak voor de omvangrijke restauratie van ’t Huys.
De tentoonstelling ’Hart van de Handel’ toont enkele archeologische vondsten, die gewoonlijk in het gemeentelijk depot bewaard worden. Ook zijn er fragmenten te zien van historische documenten, zoals het beroemde middeleeuwse, handgeschreven Digestum Vetus. In een speciaal voor de expositie samengestelde tijdlijn wordt het verhaal van ’t Huys chronologisch verteld.
Boegbeeld
Alexander Jager vond twintig jaar geleden ook hopzaden in de grond achter ’t Huys. Dat wijst erop dat Henrick Aeltsz ook bierbrouwer was. Aeltsz is gevonden als boegbeeld voor het Kampen van de vijftiende eeuw. Zoals hij in juni in het Oude Raadshuis verscheen, zo doemde hij ook plots op tijdens de opening van de expositie.
Levendig werd verbeeld hoe hij in andere tijden verzeild is geraakt. Daarna zingt Henk Jans een speciaal voor deze gelegenheid geschreven nummer. Museum Huys der Kunsten heeft door MBAC een film laten maken over het Kampen van toen (zie onderaan). MBAC staat voor Ashley Bakker, één van de drie kunstenaars die veel tijd hebben gestoken in de expositie. Die moeite heeft geresulteerd in een ontluikende geschiedenis van ’t Huys.
Zie ook:
• Henrick Aeltsz presenteert zijn middeleeuws bier (audio)
• Het Campen van Henrick Aeltsz uit 1440 (film)
• Koelewijn en Tabak over ”Smaak van de burgemeester” (archief)