Handmatige luiding klokken Buitenkerk (video)

Handmatige luiding klokken Buitenkerk (video)

Kerk, Nieuws, Video 0 Comment

Bovenkerk nog niet vrij gegeven voor Kamper klokkenluidersgilde

Gewoonlijk luidt het Kamper klokkenluidersgilde ‘Geert van Wou’ de klokken van de Bovenkerk. Die mogen echter al jaren niet geluid worden. De klokkenluiders kunnen nu terecht bij de Buitenkerk. Daar zijn de mechanisch bediende klokken voorzien van luidtouwen. De dag voor Kerst vond een eerste luiding plaats door het gilde dat nu aan het begin en aan het einde van de Oudestraat de klokken luidt.

Handmatige luiding
De drie klokken van de Buitenkerk zijn onder leiding van klokkengieter Simon Laudy voorzien van luidtouwen. Met het handmatig luiden sluit de Buitenkerk zich na de Bovenkerk aan op de traditie om niet alleen te luiden bij kerkelijke gebeurtenissen, zoals een kerkdienst of uitvaart, maar ook bij bijzondere gebeurtenissen buiten de kerk. Of ter bemoediging zoals in maart (zie onderaan).
De klokkentoren van de Buitenkerk, die evenals die van de Bovenkerk, een eigen ingang heeft, is in 2009 recht gezet. Met een flexibele, regelbare fundering konden de visnetten van het uit 1364 stammende kerkgebouw weggehaald worden die de afbladderende pleisterlaag opvingen. Drie jaar geleden werd de haan gerestaureerd (zie onderaan).
Als slot van de restauratie van de Bovenkerktoren werden er in juni dit jaar proefluidingen gedaan (zie onderaan) om de effecten te onderzoeken op de herstelde fundering. De resultaten zijn nog niet bekend en tot die tijd wordt daar alleen gebeierd met de klepels. Dat is onbevredigend voor een echte klokkenluider.

Op het kerk- annex schoolplein luisteren mensen aar de eerste handmatige luiding van de klokken van de Buitenkerk.

Klokken Buitenkerk
De Onze Lieve Vrouwekerk oftewel Buitenkerk heeft drie klokken, te weten de Twaalf Apostelen-, de Maria- en de Gerardusklok. De eerste twee werden in 1980 door de firma Koninklijke Eijsbouts uit Asten gegoten ter vervanging van de in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde Mariaklok. Gedrieën vormen de klokken het bekende Te Deum-klankmotief: e’- g’- a’.
De fondsen voor deze klokken werden destijds door de parochie met acties en giften bijeengebracht. Pastoor Kuypers speelde daarbij een belangrijke rol en de nieuwe ijzeren klokkenstoel was een gift van de maker, scheepsbouwer Peters.
Rob Alferink, voorzitter locatieraad Buitenkerk, is blij dat de klokken van de Buitenkerk voortaan vaker te horen zijn over de stad. Hette Meijering, voorzitter klokkenluidersgilde ‘Geert van Wou’, is blij om weer – letterlijk – de handen uit de mouwen te kunnen steken. Met de drie klokken van de Buitenkerk kunnen de negentien mannen en één vrouw van het gilde warm draaien voor de negen klokken van de Bovenkerk als die weer mogen luiden.

Zie ook:
Proefluidingen Bovenkerk na restauratie
Haan op toren Buitenkerk verwijderd voor onderhoud (2017)
Klokkenluiding als boodschap van bemoediging (video)


mechanische luiding

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x