Onderzoek versterking cultuurerfgoed Hanzesteden

Onderzoek versterking cultuurerfgoed Hanzesteden

Gemeente, Hanze, Nieuws 0 Comment

Haalbaarheidsstudie Hanze Experience met IJsselkogge als icoon

Kan een zogeheten Hanze Experience de Nederlandse Hanzesteden versterken als cultuurerfgoed? En dienen als trekker voor Oost-Nederland met nationale en internationale uitstaling? Hoe zou daarbij de IJsselkogge als icoon van het Hanzeverhaal kunnen fungeren? Vanuit Perspectief Hanzesteden hebben Marketing Oost en gemeente Kampen deze vragen uitgezet. De eerste antwoorden worden in november verwacht.

Hanze Experience
De Nederlandse Hanzesteden moeten een duurzame bestemming van cultuurerfgoed worden gedurende het hele jaar om trots op te zijn. Een mogelijke Hanze Experience moet bijdragen aan de ambitie om de Hanzesteden aldus door te ontwikkelen. Deze ambitie is geformuleerd in ‘Perspectief Hanzesteden 2020-2025’. Een nieuwe aanpak waarbij het gezamenlijke belang van bezoekers, bewoners en bedrijven voorop staat. Volgens dit initiatief zijn er in Oost-Nederland meer aanleidingen voor een bezoek nodig om gasten te trekken.
”Het Hanzeverhaal is een sterk verhaal en een Hanze Experience lijkt een interessante optie om verder te verkennen”, aldus Auke Schipper. De vroegere ambtenaar van Hanzestad Kampen is nu wethouder van Hanzestad Hattem en spreekt namens het samenwerkingsverband Hanzesteden.

Perspectief Hanzesteden
Negen Nederlandse Hanzesteden hebben samen de ambitie, doelstellingen en actie- en investeringsagenda’s voor de komende jaren vastgelegd in Perspectief Hanzesteden 2020-2025. Dit is de regionale doorvertaling van het landelijke Perspectief 2030 voor bestemming Nederland.
De Hanzesteden zijn niet meer weg te denken als bestemming op de groeiende Nederlandse toerismekaart. Om de groei van internationaal toerisme in goede banen te leiden, is een duidelijk integraal perspectief noodzakelijk. Vanuit die visie is Perspectief Hanzesteden ontstaan.
Dat werd een jaar na de eerste Toerisme Top in Hanzestad Deventer gepresenteerd met als ambitie dat iedere Hanzestedeling profiteert van toerisme: bewoners, bezoekers en bedrijven in de brede Hanzeregio.

Hanzestad Kampen

Icoon IJsselkogge
Binnen de negen Hanzesteden Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle speelt Kampen een speciale rol. De IJsselkogge, die twee jaar geleden voor de kust van Kampen werd gevonden, geborgen en geconserveerd, wordt gezien als een icoon van het (nautische) Hanzeverleden.
Het schip, dat momenteel jarenlang op de Bataviawerf in Lelystad wordt geconserveerd (zie onderaan), zou het hart kunnen vormen van een mogelijke Hanze Experience. Kamper burgemeester Koelewijn is blij ”dat de toegevoegde waarde van de IJsselkogge aan een Hanze Experience wordt ingezien”.
Het in de hand genomen adviesburo neemt alles mee in haar studie en komt straks met een aantal concepten. Vervolgens is het woord weer aan de Hanzesteden.

Zie ook:
Gemeentebestuur brengt laatste bezoek aan IJsselkogge
IJsselkogge veilig aan wal bij Batavialand
IJsselkogge ontrafeld in monografie Wouter Waldus

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x