“De Hanzedagen zijn eenheid in veelzijdigheid” (video)

“De Hanzedagen zijn eenheid in veelzijdigheid” (video)

Hanze, Nieuws 0 Comment
interview en beeld: Jeroen Linderhof

Bort Koelewijn blikt tevreden terug en stelt zich kandidaat voor Presidium Hanzeverbond

Zondag werden de Internationale Hanzedagen 2018 in Rostock afgesloten. Burgemeester Koelewijn kijkt terug op drie geslaagde dagen. Gemoedelijk gezeten op de Kamper Kogge vertelt hij over de verschillen en overeenkomsten met de Hanzedagen vorig jaar in Kampen. Hij gaat ook in op het Hanzeverbond waar een vacature is binnen het Präsidium. Daar heeft Koelewijn oren naar.

Weerselementen
Kampen had vorig jaar geweldig weer en in Rostock viel de opening donderdag ”letterlijk en figuurlijk in het water”. Dat de elementen belangrijk zijn, werd tijdens de Hanzedagen weer eens duidelijk. Kogges waren in de Middeleeuwen een soort ”notendop voor de elementen” aldus Koelewijn. Door de scheepvaart uit de middeleeuwen heeft de moderne scheepvaart zich kunnen ontwikkelen, door de evolutie van schepen. Via de uitvindingen van de kogge en de karveel (waar de Lisa von Lübeck een reconstructie van is) is men uitgekomen bij moderne schepen die 18000 containers kunnen vervoeren. Verder konden voedingswaren beter worden bewaard dankzij zout. De weerselementen waren de directe oorzaak dat de openingslezing door Koelewijn niet door kon gaan. In deze lezing had Koelewijn de verbinding willen leggen tussen het verleden en heden, de evolutie van de scheepvaart en het belang van internationale handel.

Te gast op de Kamper Kogge v.l.n.r. Bürgermeister Roland Methling, schipper Martin Mannak en burgemeester Bort Koelewijn

Delegiertenversammlung
”Kampen kreeg al een warm applaus voordat ik bij de ’Delegiertenversammlung’ maar één woord had kunnen zeggen” aldus Koelewijn. Dat de mensen de sfeer en organisatie van Kampen konden waarderen en als concept voor toekomstige Hanzedagen gebruiken, laat de opzet van het evenement in Rostock zien. De rivier, in dit geval de haven, werd ook gebruikt voor het hoofdpodium. De festiviteiten waren nu meer verspreid: De haven enerzijds (hoofdpodium, warenmarkt, middeleeuwse markt en schepen) en anderzijds de Neuer Markt en Kröpelinerstrasse (Hanzestedenmarkt). Op de Alter Markt vond de regionale en fairtrade markt plaats, gezamenlijk met de Nikolaikirche waar de ‘Deligiertenversammlung’ werd gehouden. Dit is de vergadering met de vertegenwoordigers van alle steden en dus de echte Hanzedag! In Kampen was er meer met elkaar verbonden. In de Nikolaikirche bleken burgemeesters Heidema (Deventer) en Meijer (Zwolle) af te treden. De vrijgekomen vacatures worden vanaf 2019 vervuld middels echte verkiezingen. Bort Koelewijn is een van de kandidaten voor het Presidium. Er zijn twee steden toegevoegd aan de Nieuwe Hanze. Het Nederlandse Rijssen en het Russische Vysjni Volotsjok. Rijssen werd met applaus ontvangen en Vysjni Volotsjok kreeg enkele tegenstemmen. Koelewijn heeft voorgestemd want ”hoe meer zielen, hoe meer vreugd.” Koelewijn heeft ook nog twee recepties bezocht en meegevaren met de Hanzepartij. Tijdens deze boottocht tussen Rostock en Warnemünde konden de leden van de Hanzestedenmarkt en de vertegenwoordigers van de steden elkaar treffen.

Vergadering van de Herbstkommission.

Herbstkommission
”Vorig jaar november was ik in Rostock met de Herbstkommision,” vertelt Koelewijn. Tijdens de Herbstkommision wordt de stad bekeken en bepaald waar het beste bepaalde zaken kunnen plaatsvinden tijdens de Hanzedagen het jaar daarop. Volgend jaar vinden de Hanzedagen plaats in het Russische Pskov (Pleskau). Tijdens het bezoek van de Herbstkommission kwam ook het hoe en waar van de Kamper Kogge ter sprake en werd besloten de Kogge naast de houten kraan te plaatsen zodat de ambachtelijke goederen, uit de Nederlandse Hanzesteden, gelost konden worden zoals vroeger. Het weer donderdag en de techniek vrijdag ”gooiden roet in het eten” en vrijdag zijn de goederen met de hand gelost (zie onderaan). In Kampen maakte de burgemeester een paar maanden geleden bekend dat het Internationale Hanzeverbond gaat uitbreiden. Naast de hiervoor genoemde vacatures voor de vertrekkende burgemeesters, gaat men een professionele, betaalde kracht werven om het gat te vullen dat het vertrek van ervaren leden laat vallen. Kampen draagt vrijwillig 0,02 cent per inwoner bij voor de loonkosten van de nieuwe ’Hanse-Geschäftführer(in)’. Als rechtspersoon wordt een HanseVerein opgericht. Het Hanzeverbond, dat in 1980 door Zwolle nieuw leven werd ingeblazen, groeit nog steeds en telt nu zo’n 160 steden in 16 landen. Velen liepen mee in de parade waaraan geen einde leek te komen. Aan de Hanzedagen in Rostock wel. Op naar Rusland.

Een groots vuurwerk ter gelegenheid van de 800e verjaardag van de Hanzestad Rostock.

Zie ook:
Kamper Kogge en kunstwerk heelhuids gearriveerd in Rostock (video)
Openingsceremonie en historische lossing in Rostock afgelast (video)
Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen zonder wanklank verlopen (video)


De reissite travelcam.tv maakte de volgende videoreportage van de Internationale Hanzedagen 2018 in Rostock waarbij de Kamper Kogge regelmatig in beeld verschijnt.

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x