Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen zonder wanklank verlopen (video)

Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen zonder wanklank verlopen (video)

Hanze, Nieuws, Video 0 Comment

Vier dagen één feest van
ontmoeting en Hanzebeleving

 

De 37e Internationale Hanzedagen 2017, voor het eerst in Kampen, zijn vlekkeloos verlopen. Van de vlootschouw donderdagmiddag tot het optreden van Her Majesty zondagavond was het één groot feest in de binnenstad van Kampen, die bruiste van de Koggewerf tot achter de Bovenkerk en van de IJssel tot achterin het Stadspark. Medewerkers van hulpdiensten konden in alle rust meegenieten want noemenswaardige incidenten deden zich niet voor. Klik op de foto’s voor een uitvergroting. Geheel onderaan zijn twee compilatievideo’s te bekijken.

Beeld uit de animatiefilm waarmee het Hanzecongres aftrapte. Podium en decor voor dansballet 'Waterman'.

 

Volle vrijdag
De bewoners schikten in voor de gasten uit binnen- en buitenland. Daarvoor kregen ze een spetterend dansoptreden in het water (Waterman) voor hun huis terug, op de Broederbrug bij de Stadsgehoorzaal, of een eersterangs zit voor het genieten van mensen, schepen en straatoptredens langs de IJssel en rond de Bovenkerk. Na vlootschouw en opening op donderdag (zie onderaan) barstten de activiteiten op vrijdag echt los. De zakelijke bezoeker kon die dag terecht bij het Hanzecongres, waarbij men voor verschillende thema’s (“Hanzeroutes”) kon kiezen. De Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal zat tot de nok toe vol bij de plenaire aftrap met een zeer fraaie animatiefilm. Daarna trad dagvoorzitter Adam Fields naar voren die de sprekers Herman Wijffels (”econoom”) en Henk Ovink (”watergezant”) inleidde. De dag werd voor alle Hanzebezoekers en inwoners afgesloten met een groots concert van ADMG samen met Jan Vayne op het in de IJssel drijvende hoofdpodium.

Op de foto met knuffelhaan Kukel in het Stadspark. Straatoptreden in het Prinsenkwartier (rondom de Bovenkerk).

 

Topdag zaterdag
De jaarlijkse Hanzevergadering met vertegenwoordigers van alle (aanwezige) Hanzesteden werd zaterdagmorgen in de Stadsgehoorzaal gehouden waarna iedereen een informatiemap meekreeg over Rostock, plaats van handeling in 2018. Buiten vervolgden de activiteiten waaronder acts en presentaties van oudheidkundige verenigingen rond de Bovenkerk. Theater Gajes (Deventer) en The Young Ones (Zwolle) verzorgden een nat straatoptreden met een, als kado aan Kampen, speciaal geschreven stuk dat een prachtig gepersifleerde burgemeester te zien gaf die dolenthousiast was over ’Water verbindt’. De muziekoptredens vervolgden op het Full Colour Festival dat voor de gelegenheid twee dagen duurde. Verderop in het Stadspark trok Kukel de aandacht met zijn knuffelactie om geld op te halen voor Aleppo (zie onderaan). Langs de Burgel presenteerden zich veel Hanzesteden uit binnen- en buitenland waarbij de deelstaat Mecklenburg-Pommeren een speciale plaats had in de bocht van de IJsselkade en de Buitenkade. In die Noord-Duitse provincie liggen Rostock, waar volgend jaar de Internationale Hanzedagen worden gehouden, en Wismar, waar de Wissamara vandaan was komen varen en die bij de Koggewerf te zien was achter de kramen en klein podium met eigen bandje. ’s Avonds was op het hoofdpodium als hoofdact een optreden van The Common Linnets en daarbij werd het Van Heutszplein afgesloten dat met zo’n 4.000 bezoekers vol was.

Uitverkochte Hanzedienst in de Bovenkerk. Zomers optreden bij Hanzestad Deventer op de Hanzemarkt.

 

Indrukwekkende zondag
De laatste dag begon, zoals het een zondag betaamt, met een kerkdienst, een oecumenische viering in de Bovenkerk, die met zo’n 1300 aanwezigen vol zat. In de Hanzedienst was de voertaal Nederlands ofschoon er ook Engels en Duits gesproken en gebeden werd. Voorgangers van zeven verschillende kerkgemeenschappen vulden samen de doopvont met water en het Onze Vader bad ieder in de eigen taal. Daarbij overstemde toch het Nederlands. De collecte bracht €1882,91 op en is bestemd voor Stichting Vaarwens. Een suppoost bij de deur was onder de indruk van de preek van voorganger Klaas van der Kamp, die aansloot op het thema voor de gehele Hanzedagen ’Water verbindt’. ’s Middags kon de Hanzemarkt bezocht worden maar de Hanzesteden begonnen in de namiddag op tijd met afbreken. Het Scheepje op houten golven (zie onderaan) draaide om vijf uur zijn laatste slinger. Bij de Koggewerf konden de Hanzeschepen nog bewonderd worden waarbij de Wissemara om vijf uur samen met de Kamper Kogge een laatste groet aan de stad bracht en daarna huiswaarts keerde. Achter het hoofdpodium langs waarop Bort Koelewijn de Hanzedagen afsloot. Hij gaf de Hanzevlag terug aan Bernd Saxe die hem overhandigde aan Roland Methling, burgemeester van Rostock, voor volgend jaar. Daarna sloot Her Majesty met een optreden de H-dagen echt af terwijl Bernd Saxe door het publiek heen wegliep, even later gevolgd door zijn collega’s. Bort Koelewijn sprak nog met enkele mensen in het publiek en Roland Methling werd bij het afdalen van het podium toegejuicht door de Rostocker Hanzedelegatie. Dit alles tekende ook de gemoedelijkheid die alle dagen overheerste.

Het Kamper Trompetter Korps marcheert over de Hanzemarkt langs de Burgel. Laatste slinger aan het kunstproject "Scheepje op houten golven'.

 

Gemoedelijke bezoekersaantallen
Op een enkele irritatie na, is er geen onvertogen woord gevallen tijdens de Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen. Burgemeester Koelewijn is in zijn nopjes over het verloop van de feestelijkheden en is iedereen, die daaraan meegewerkt heeft, ”zeer dankbaar”. Zo’n 2000 bewoners hebben een bijdrage geleverd aan het programma alsmede zo’n 2000 deelnemers uit de Hanzesteden. Bij elkaar hebben ze gezorgd voor een breed scala aan activiteiten. De veiligheidsmaatregelen waren afgestemd op 300.000 bezoekers en ”volgens nauwkeurige schattingen van uitvoerder Niek van der Sprong zijn dat er uiteindelijk zo’n 225.000 geweest”, aldus Koelewijn. Daardoor bleef er ruimte genoeg en ontstond een gemoedelijke sfeer. Alleen de volle tribunes bij het ridderspektakel, en een enkele keer bij het volle Van Heutszplein, zorgden voor wat ongenoegen. De opkomst bij de Hanzejam op Seveningen, als invulling voor het verplichte onderdeel Jugendhanze, viel tegen. Van de verwachte 1000 scouts kwamen er uiteindelijk om diverse, moeilijk te duiden, redenen slechts zo’n 250. Het tijdelijke parkeerterrein bij de N50 bleef half leeg en andere parkeerterreinen zijn weinig gebruikt. De samenwerking kwam onder andere tot uiting in koren die samen gingen zingen en de grote, brede inzet van burger tot ondernemer lijkt het thema ’Water verbindt’ te bevestigen. Eerder dan dat kan echter wellicht na de ronduit geslaagde Hanzedagen gesteld worden: ’Hanze verbindt!’

Op de Hanzemarkt presenteert Rostock zich als de plaats van handeling voor volgend jaar.

Zie ook:
Fotoreportage (met korte toelichting)
Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen zijn begonnen
Storm blaast komst Lisa von Lübeck naar Hanzedagen af
Eerste auto voor Hanzedagen weggesleept
Hanzedagen 2017 beginnen vorm te krijgen (november 2016)

Julius Media stelde deze compilatie samen.

Suzanne te Riele compileerde deze video.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x