Susanne Maria Wolf levert Kamper kunstbijdrage aan Rostock

Susanne Maria Wolf levert Kamper kunstbijdrage aan Rostock

Hanze, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Speciale Hanzetentoonstelling te openen tijdens Internationale Hanzedagen 2018

In veel Europese Hanzesteden worden op verzoek van Hanzestad Rostock kunstwerken ontworpen voor een speciale tentoonstelling tijdens de aankomende Hanzedagen. Namens Kampen heeft Susanne Maria Wolf een kunstwerk ontworpen. Vanmiddag presenteerde ze dat aan de burgemeester en genodigden. Zoals de opdracht luidt, geeft het de verbinding weer tussen de Hanze en Kampen. Wolf heeft zich grondig verdiept in dit thema hetgeen tot uiting komt in haar kunstwerk.

Kamper kunstwerk
In overleg met gemeente Kampen heeft Susanne Wolf een kunstwerk gemaakt dat de Kamper Hanzegeschiedenis en het Kamper heden met elkaar verbindt. ”Het kunstwerk met de naam ‘Holding on to Glory’ geeft een impressie van de glorietijd van de Hanze in Kampen,” lichtte Wolf haar gehoor toe. Het legt een relatie met de geborgen IJsselkogge (zie onderaan). Dat ’containerschip’ uit de Hanzetijd staat symbool voor de toenmalige glorietijd, maar ook voor de neergang door de verzanding van de IJssel. De gouden tijden worden weergegeven door het echte (22 karaats) goud dat Wolf heeft verwerkt in het scheepje. Het scheepje is gemaakt van echt hout van bij onderhoud vrijgekomen resten van de Kamper Kogge. Het andere deel van het kunstwerk bestaat uit negen lijstjes die ieder een facet symboliseren, zoals de handelswaar en de Hanzeroutes. Beide delen van het kunstwerk vormen één geheel. De verzamelde Hanzekunstwerken worden vanaf 23 juni getoond op een tentoonstelling die Rostock na haar Hanzedagen wil laten rondreizen langs de steden die de jaarlijkse Internationale Hanzedagen organiseren.

Bort Koelewijn en Susanne Wolf bewonderen het kunstwerk.

Susanna Wolf
Burgemeester Koelewijn vertelde trots te zijn op de creatie van de professionele kunstenares. Via een adviescommissie was de gemeente bij Wolf uitgekomen. Haar internationale wortels spreken uit haar Duitse afkomst en haar afstuderen in Dublin (naast studies in Antwerpen en Groningen). De opdracht vormde een uitdaging voor haar omdat ze meestal mensen als onderwerp heeft en geen schepen. Ook had ze nog nooit eerder met goud gewerkt. De kunstenares heeft bij haar onderzoek hulp gehad van het gemeentearchief, de Koggewerf en Kees Schilder (zie onderaan). Het ‘Digestum Vetus’ (een boek uit de vijftiende eeuw over Kampen), de Kamper Kogge en de lading waren belangrijke inspiratiebronnen voor haar ruimtelijk werk. De Hanzetentoonstelling is een tweede initiatief vanuit Rostock waarop Kampen inhaakt. Eerder werd er lading verscheept voor authentieke Hanzehandel. De Kamper Kogge liep op die reis averij op (zie onderaan) maar de nieuwe motor is gearriveerd en volgende week wordt bekend of, en zoja wanneer, ze toch nog naar Rostock kan afvaren. Bort Koelewijn en Susanna Wolf gaan in ieder geval. Met in hun kielzog het kunstwerk ‘Holding on to Glory’.

Zie ook:
Kamper Kogge huiswaarts gekeerd met motorpech
Berging IJsselkogge: Eerste scheepsdelen boven water
Zilveren legpenning voor jarige Kees Schilder

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x