Hennepplantage voor Kamper stadhuis (video)

Hennepplantage voor Kamper stadhuis (video)

Achtergrond, Gemeente, Nieuws, Video 0 Comment

Voorlichting aan ambtenaren over drugs en energiediefstal

Twee dagen heeft er een hennepplantage voor het Kamper gemeentehuis gestaan en was er drugs voor handen in de hal voor de medewerkers. Alles was echter nep en bedoeld om voorlichting te geven aan ambtenaren. Samen met politie en drugsexperts liet netbeheerder Enexis de grote gevaren zien van een illegale hennepkwekerij en hoe die te ontdekken. In de videoreportage worden ook burgers opgeroepen alert te zijn.

Energiediefstalcontainer
In de volksmond wordt gesproken over een hennepcontainer maar Enexis noemt het een energiediefstalcontainer. In 2011 heeft de netbeheerder en stroomleverancier een oude zeecontainer ingericht als hennepkwekerij, samen met politie, netbeheerder Cogas en afvalinzamelbedrijf Twente Milieu.
Aan de binnenkant van de deuren en het voorste gedeelte zijn gefraudeerde meters en illegale aftakkingen bevestigd. In het grote compartiment achterin is een hennepkwekerij nagebootst. Daarmee kunnen monteurs en meteropnemers zien waaraan energiediefstal te herkennen. Ook zien ze hoe ze de hennepinstallatie spanningsloos kunnen maken zodat politie en anderen veilig te werk kunnen gaan.

De 'hennepcontainer' voor het Kamper stadhuis.

In beeld
Behalve ambtenaren en openbaar bestuur worden ook mensen van de rechterlijke macht en woningbouwverenigingen rondgeleid om ze een beeld te geven van het probleem. Een dag eerder stond de container in Oldenzaal. Daar konden ook voorbijgangers een kijkje nemen maar bij het Kamper stadhuis was het in eerste instantie voor de eigen gemeenteambtenaren bedoeld.
Die werden gedurende de dag in kleine groepen rondgeleid terwijl ze in het stadhuis een ’hoorcollege’ kregen van medewerkers van politie, Enexis en Bureau Drugszaken. Dit kleine bedrijf geeft trainingen en demonstraties. Het eerste om (verschillende soorten) drugs te herkennen. Als tweede demonstreren ze op informatie- en veiligheidsdagen het brandgevaar, de ondermijning en de gewelddadige wereld die achter hennepteelt, synthetische drugs en cocaïnehandel zit.

Bewustwording
In de hal voor medewerkers stond een tent opgesteld met spullen zoals die ook worden aangetroffen bij een illegale hennepkwekerij. Terwijl zijn vader onderricht gaf in een spreekkamer, stond Jon Warmerdam in de hal voor de camera van Kamper Nieuws (zie onderaan). Beiden hebben een achtergrond bij de politie.
Voor de camera in de hennepcontainer vraagt Jans Pepping, Ketenmanager Fraudebestrijding bij Enexis, ook de Kamper inwoners oplettend te zijn en een (vermoeden van een) illegale kwekerij te melden. Het gevaar op brand is groot en de kosten, die een netbeheerder moet maken bij het oprollen, worden deels in de energieprijs verrekend.

Een verschroeide stroommeter als voorbeeld voor het grote brandgevaar.

Criminaliteit
Enexis zet de container op eigen initiatief in of op verzoek, zoals in dit geval. De presentaties en de hennepcontainer waren bedoeld om medewerkers van gemeente Kampen bewust te maken van signalen die mogelijk kunnen wijzen op druggerelateerde criminaliteit.
Dit viel binnen de week van aandacht aan voorkomen en signaleren van criminaliteit, waaraan elf gemeenten uit Regio IJsselland deelnamen. In dat kader werd ook aandacht gevraagd voor uitval van vitale voorzieningen (zie onderaan). Dit werd niet levensecht gedemonstreerd in tegenstelling tot de drugsgeuren die Warmerdam uit potjes toverde. Dit kon de camera helaas niet registeren.

Zie ook:
Extra aandacht voor vitale voorzieningenSubscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x