Grootse herdenking Reformatie en viering predikaat Reformatiestad
Geschiedenis, Kerk, Nieuws 12 juli 2017, 0 CommentFeestmaand oktober culmineert in historische optocht en uitbeelding sleuteloverdracht aan bisschop
Als vierde plaats in Nederland is Kampen benoemd tot Europese Reformatiestad. De Gemeenschap van Protestantse Kerken in Europa kent deze eretitel slechts toe aan een select aantal plaatsen in zeventien landen. In oktober wordt in Europa 500 jaar Reformatie herdacht en in Kampen zullen er dan tal van festiviteiten worden gehouden waar allerlei geledingen uit Kampen aan mee zullen werken.
Historie
Nog voordat Luther zijn ongenoegen over de toenmalige Rooms-Katholieke Kerk kenbaar maakte, ”kende het middeleeuwse Kampen al een typisch Nederlandse humanistische sfeer”, aldus de werkgroep die de feestelijkheden organiseert. De Reformatie kenmerkte zich doordat het collectief denken plaats maakte voor het individualisme en Kampen liep hierin voorop. In de activiteiten zal die geschiedenis centraal staan en zullen enkele historische gebeurtenissen nagespeeld worden met als hoogtepunt een grote stoet van zo’n 140 paarden en wagens.
Onder leiding van Ton Kruithof vertrekt deze optocht al een week eerder vanuit Utrecht en Kruithof probeert zoveel mogelijk de historische route te volgen. Zij komen, uiteindelijk door de Oudestraat, de sleutels van de stad overhandigen in de Sint Nicolaaskerk (Bovenkerk) aan de bisschop èn landsheer van Utrecht, Phillips van Bourgondië. Kerk en staat waren toen nog niet zo strak gescheiden als nu en Kampen ontleende daaraan deels haar bloei. Na aan de bisschop plechtig beloofd te hebben goede zorg voor de stad te dragen, krijgen de burgemeester en de notabelen de stadssleutels weer terug.
Programma
Het gehele programma is na te lezen op de website KampenReformatiestad.nl en werd gisteren gepresenteerd door een ”breed samengestelde Kamper werkgroep” onder aanvoering van ds. Jan Bouma, ds. Gerrit de Fijter en Luthine Postma. Onder auspiciën van de Historische Vereniging Jan van Arkel wordt momenteel hard gewerkt aan een grootse optocht en activiteiten als lezingen, concerten, exposities en stadswandelingen. Zo wordt de Reformatie, die nationaal en internationaal herdacht wordt, van allerlei kanten belicht. Kerkelijke en maatschappelijke ontwikkelingen van toen spelen ook nu, zoals het autonoom denken en de vrijheid van meningsuiting. De werkgroep zoekt nadrukkelijk samenwerking met personen en verenigingen uit geheel Kampen, vergelijkbaar als tijdens de Internationale Hanzedagen.
Hanzestad
De festiviteiten en herdenking sluiten naadloos aan op de status van Kampen als Hanzestad. ”Daardoor kwam de reformatie hier zo goed aan wal”, vertelt Bouma, ”en daaraan was de verbreiding van de reformatie deels te danken.” Om die reden spelen ook de Koggewerf en de Kamper Kogge een cruciale rol. Het waren immers de over Europa uitwaaierende zeelieden die in den vreemde ook ter kerke wilden gaan bij Lutherse voorgangers. Zo werd de kogge ”het voertuig van het protestantisme.”
Gemeente en provincie hebben besloten geen subsidie toe te kennen. Enerzijds kwam het verzoek daartoe toen men volop in de voorbereidingen van de Hanzedagen zat en anderzijds geeft burgemeester Koelewijn aan dat hij Kampen in eerste instantie als ”nautische Hanzestad” wil uitdragen. Sponsoren zijn er echter al veel gevonden zoals ook alle middelbare scholen hun medewerking al hebben toegezegd. Er zal voor scholen een educatief programma zijn. Al met al belooft Kampen weer op zijn kop gezet te worden. Ditmaal niet door haar verleden als Hanzestad maar door haar belangrijke rol in de Europese reformatiebeweging. Voor dat verleden is Kampen nu erkend en benoemd als Europese Reformatiestad.
Zie ook:
• Voorlopig programma
• 500 jaar protestants (PKN)