Herenboeren zoekt kartrekkers om te starten in IJsseldelta (animatie)

Herenboeren zoekt kartrekkers om te starten in IJsseldelta (animatie)

Natuur, Nieuws, Regionaal, Video 0 Comment

Al meerdere duurzame kleinschalige agrarische bedrijven in Nederland

Een groepje inwoners van Kampen en Zwolle wil een ’Herenboerderij’ opzetten zoals er al meer in Nederland bestaan. Een dergelijke duurzaam opererend, kleinschalig, coöperatief gemengd bedrijf is ongeveer twintig hectare groot en produceert in beginsel voedsel voor de leden van de coöperatie. De kartrekkers zoeken kartrekkers om samen een werkende organisatie in de IJsseldelta op te bouwen.

Lidmaatschap
Leden van de coöperatie Herenboeren IJsseldelta nemen producten af en zijn economisch eigenaar. De meesten zullen dat ook zo voelen en zullen verbonden zijn met de plek en de grond onder en om de boerderij. Verwacht mag worden dat ze begaan zijn met het welzijn van de dieren, de gewassen, de natuur, hun boer en het landschap. Als leden intensief betrokken raken, kunnen ze activiteiten organiseren als excursies, tentoonstellingen, workshops of bezigheden voor en met kinderen, zoals een kinderfeestje of natuuractiviteit.
De Herenboerderij wordt geleid door een boer(in) die in dienst bij Herenboeren Nederland en wordt gedetacheerd naar de lokale coöperatie. Hij of zij is een vakman of -vrouw maar niet een ondernemer in de klassieke zin van het woord. De boer werkt voor leden van de coöperatie en wordt middels een vast maandsalaris door hen betaald.

Herenboeren
Feitelijk gaat Herenboeren een (grote) stap verder dan het Voedselbos in het Stadspark en het Voedselpark in Brunnepe (zie onderaan). Herenboeren eten met de seizoenen mee, van grond die ze langjarig pachten onder leiding van een ervaren, opgeleide boer. De boerderij stimuleert verbindingen en zorgt, door een zo natuurlijk mogelijke manier van boeren, voor een toename in de biodiversiteit van het land.
Bestuursleden van de coöperatie ondersteunen de boer door het beheer van de financiën en vaak ook bij het regelen van voorzieningen. De agrarische bedrijfsleider coördineert als meewerkend voorman de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden. Leden zijn betrokken bij de productie en worden gestimuleerd mee te helpen op de boerderij. Ook beslissen leden van de coöperatie in ALV’s mee over belangrijke thema’s op de boerderij. In de animatie onderaan wordt het hele idee uitgelegd.

Herenboeren zorgen ook op natuurlijke wijze voor vlees.

IJsseldelta
Verspreid over het hele land is er interesse in de Herenboerenbeweging. Concreet zijn er momenteel zo’n vijftien coöperaties die ondersteund worden door Herenboeren Nederland, zoals de Herenboeren Groote Modderkolk in Loenen en de Herenboerderij Hof van Rhee in Assen. Herenboeren IJsseldelta start in januari en verwacht hiermee ongeveer één tot twee mee bezig te zijn met gemiddeld één tot twee keer per maand zal er een gezamenlijk contactmoment op vrijwillige basis.
In Zwolle en Kampen trekken vier initiatiefnemers de kar waarvoor ze versterking zoeken: Korien van Vuuren, Martijn Sollie, Bert Rietman en Nico-Paul ten Hove. Laatstgenoemde is bereikbaar voor aanmelding en vragen per mail via nptenhove@hotmail.com of telefonisch via 06-41248490. Martijn Sollie begon vorig jaar een uitspanning op het station van Kampen (zie onderaan) en verkoopt daar ook biologische producten. Bij Perron 1 staat hij potentiële toekomstige Herenboeren graag te woord.

Zie ook:
Parallel aan Voedselbos in Kampen komt Voedselpark in Brunnepe (2018)
Vanaf heden heeft Brunnepe haar eigen Voedselpark (2019 – video)
Perron 1 biedt weer verse koffie op treinstation (2021)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x