Gemeente brengt ondernemers ook dit jaar geen leges en precario in rekening

Gemeente brengt ondernemers ook dit jaar geen leges en precario in rekening

Gemeente, Nieuws, Politiek, Zakelijk 0 Comment

Uitwerking belastingmaatregelen Heropeningsfonds pakt gunstig uit voor ondernemers

Stapsgewijs komt het openbare leven na de coronacrisis weer op gang en dat geldt ook voor sectoren als handel en toerisme. Herstel van de schade, die bijvoorbeeld die sectoren hebben opgelopen door de coronamaatregelen, is echter voor veel ondernemers een kwestie van lange adem, als ze sowieso nog ’ademen’. Gemeente Kampen komt hen daarom ook dit jaar nog tegemoet, met vergelijkbare maatregelen als de voorgaande twee crisisjaren.

Compensatie
In een uitgebreide adviesnota aan de gemeenteraad, stelt het college van B&W een aantal belastingmaatregelen voor. Deze trekken de beleidslijn door waartoe in een motie in 2020 werd opgeroepen en die het jaar erop in het ’Heropeningsplan 2021’ werden vastgelegd.
De volgende lasten worden de ondernemers ook dit jaar kwijt gescholden: precario terrassen en uitstallingen, markt- en havengelden, standplaatsen en leges en precario voor evenementen. Na indexering komt dat neer op een post van €204.000,- die gedekt wordt vanuit de stelpost ’Corona 2022’.

Activiteiten
Naast deze posten, waaronder havengelden voor de Bruine Vloot, heeft het college ook evenementen in het voorstel meegenomen. Aan organisatoren uit de gemeente Kampen worden met terugwerkende kracht voor 2021 en 2022 geen kosten in rekening gebracht.
In het bijzonder met deze maatregel wil gemeente Kampen stimuleren dat er weer activiteiten worden georganiseerd. “Daardoor ontmoeten inwoners elkaar en kan het door corona aangetaste sociale verband tussen inwoners weer worden versterkt”, aldus de gemeente.

Heropeningsfonds
Dit alles sluit aan op het Heropeningsfonds dat vorig jaar werd ingesteld. Daarin kwamen (corona) gerelateerde maatregelen samen die te maken hebben met stimulering of compensatie. op verzoek van de gemeenteraad is er een vergelijking te maken met de coronamaatregelen in andere gemeenten en komt het college met een plan voor lastenverlichting.
Strikt genomen worden de precario en leges wel opgelegd want met het te betalen bedrag op nihil vast te stellen, wordt wel inzichtelijk gemaakt waarmee de gemeente de ondernemers en organisatoren daadwerkelijk tegemoetkomen. Het college benadrukt dat het hier gaat om een eenmalige tegemoetkoming voor de jaren 2021 en 2022 en dat dit geen precedent schept.

Zie ook:
Burgemeester De Rouwe gedoogt één dag opening horeca (jan. 2022)
Onduidelijkheid over handhaving coronamaatregelen (jan. 2022)
Noaberschap tijdens de coronacrisis (dec. 2021)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x