Herplaatsing Schokker monument nog niet besloten

Herplaatsing Schokker monument nog niet besloten

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Te vroeg gejuicht over lang openstaande toezegging van gemeente


Een plakkaat met een gedicht van Reijer de Schriever, op het Schokker monument bij de Oude Buitenhaven tijdens de Hanzedagen, heeft de discussie weer op doen laaien over de vermeende verkeerde plaats van het monument. Enkele weken geleden werd er in de media gejuicht dat het monument verplaatst wordt maar dat blijkt nog niet zo vast te staan als het Schokker echtpaar op hun sokkel wel staat.

De discussie woedt al jaren dat het gedenkteken aan de ontruiming van Schokland niet binnen de stadsmuren hoort te staan. Op RTV IJsselmond werd meegedeeld dat het beeld nu eindelijk verhuisd wordt maar navraag leert dat nog niets zeker is. In de TV-reportage wordt goede, aanvullende informatie over het monument verstrekt maar de eindconclusie is voorbarig. De gemeente meldt dat de verplaatsing officieel nog ”in beraad is” ofschoon de gemeenteraad hiertoe al jaren geleden opriep (zie onderaan). Ben Diender, één van de vasthoudende pleitbezorger voor een juiste plaatsing, reageert met woorden in dezelfde strekking.

Volgens Ben Diender zouden de Schokkers bijvoorbeeld naast de Nettenboeter kunnen staan.

Binnen de gemeente gaat het dossier over naar een andere ambtenaar en die moet nog contact zoeken met Rijkswaterstaat. Die instantie moet toestemming geven omdat de Koggewerf officieel buitendijks terrein is. De beoogde nieuwe, en juistere, plek is volgens Diender naast de Nettenboeter aan de rand van de Koggewerf langs de Noordweg. Beide monumenten zijn opgenomen in de hernieuwde uitgave van de wandel- en fietsroute ’Kunst in Beeld’ (zie onderaan). De verplaatsing maakt deel uit van de gehele herinrichting van de Koggewerf waartoe de gemeenteraad in 2015 besloot in een bijzondere vergadering in de Taveerne op de Koggewerf (zie onderaan). De gemeente staat welwillend tegenover het idee van verhuizing, dat de gemeente niets hoeft te kosten, maar de ambtelijke molens moeten hun beloop hebben.

Zie ook:
Nieuwe oproep tot juiste plaatsing Schokker monument
Wandel- en fietsroute langs beelden in gehele gemeente geactualiseerd
Raadsvergadering over Hanzedagen en Koggewerf-Buitenhaven (2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x