Koene ridders en ruiters trotseren regen tijdens historische optocht

Koene ridders en ruiters trotseren regen tijdens historische optocht

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Sleuteloverdracht Campen aan schout en schepenen in St. Nicolaaskerk


Zaterdag heeft zich een historische gebeurtenis afgespeeld in Kampen. Of eigenlijk gebeurde dat 500 jaar geleden, in Campen. En werd dat nu nagespeeld. Met de aankomst van de Bisschop van Bourgondië, een historische optocht naar de Bovenkerk en een overdracht van de sleutels van de stad aan schout en schepenen is een maand van Reformatieherdenking ingeluid. De regen was allerminst historisch maar wie dat trotseerde en daar doorheen keek, zag een mooi historisch spektakel
.

Het voetvolk loopt achter de ruiters en rijtuigen mee.

De grote verwachtingen die geschapen waren in de publiciteit sinds de aankondiging (zie onderaan) vielen letterlijk en figuurlijk in het water. Desalniettemin toog een grote groep ruiters en rijtuigen volgens tijdschema vanuit IJsselmuiden naar het Van Heustzplein. Veel teugels waren vervangen door touwen en historische kledij was zo nodig geleend bij de Koggewerf of bij Ventura. Vanaf de Koggewerf kwam de Kamper Kogge naar het Van Heustzplein met de notabelen en de Ridders van de IJssel.

Philips van Bourgondië tekent de akte met privliges voor Campen.

Na de aankomst van Phillips van Bourgondië, bisschop en landsheer van Utrecht, vonden er kort schermutselingen plaats met de Ridders van de IJssel voor het podium maar toen kon de ceremonie beginnen. Philips was met een groot gevolg gekomen om zijn macht te demonstreren en nam op het Van Heustzplein de sleutels van de stad in ontvangst van de schout, een rol die burgemeester Koelewijn dagelijks speelt. Zijn schepenen (wethouders) waren afwezig en vervangen door onder andere Koggevaarder en verhalenverteller Reijer van ’t Hul. Hij waakte over de ganzenveer en de akte waarmee en waarin de bisschop aan Campen privileges toekende. Daarna toog de hele stoet van rijwagens, ruiters en voetvolk naar de Bovenkerk. Ondanks de natte kasseien en het vele publiek hielden de paarden zich goed – een compliment voor de bereden deelnemers.

De historische optocht trekt langs het Oude Raadhuis.

In de Bovenkerk deed de bisschop zijn intrede onder het gezang van ’Te deum’ door het Kamper Vocaal Ensemble ‘Kavóca’. De schout heette hem hartelijk welkom en dankte hem voor de aan de stad geschonken privileges. Hij kreeg ook de sleutel van de stad terug na beloofd te hebben goed voor de stad te zorgen. Toen was er enige opschudding en werd een man binnengebracht die op de deur van de kerk stond te spijkeren. Hij stelde zich voor als Maarten Luther en foeterde op de kerk. Hij hield een krachtig pleidooi voor vrijheid van godsdienst en meningsuiting en riep de burgers in de kerk op hun stem te geven aan verandering. De schout liet hem uit(s)preken waarmee de sleuteloverdracht werd afgerond. Kavóca bracht ’Jubilate Deo’ ten gehore als slot van de ceremonie nadat schout Koelewijn had uitgesproken dat ”we misschien later nog zullen terugdenken aan de woorden en de persoon van Maarten Luther over 500 jaar.”

De Bisschop van Bourgondië heeft de sleutels van de stad teruggegeven aan het stadsbestuur.

Zie ook:
Historische tochten bij start Reformatieherdenking
Grootse herdenking Reformatie en viering predikaat Reformatiestad

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x