Historische Chanoekaviering door coronarestricties

Historische Chanoekaviering door coronarestricties

Kerk, Nieuws 0 Comment

Licht wordt ontstoken in voormalige synagoge door opperrabbijn

Het licht van de Chanoeka zal aanstaande zaterdag weer branden in de voormalige Kamper synagoge – voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. Opperrabbijn Binyomin Jacobs zal de kaarsen ontsteken van deze negenarmige kandelaar op de derde dag van het chanoekafeest. Er zal geen viering buiten plaats vinden, zoals voorgaande jaren gebruikelijk, met publiek en een grote chanoekia.

De coronarestricties laten geen evenementen toe en daarom heeft de stichting ’Vrienden van Synagoge Kampen’ besloten de viering dit jaar besloten binnen te laten plaatsvinden. Dit is in overleg gegaan met burgemeester Koelewijn en met het Stedelijk Museum, die de vroegere synagoge in gebruik heeft als expositieruimte. Koelewijn zal de sjammasj (dienaar) ontsteken, waarmee opperrabbijn Jacobs de overige kaarsen aansteekt. Dit is een historische ontwikkeling want de kandelaar zal voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer branden in de synagoge.

Chanoeka is het Joodse feest van de herinwijding van de tempel van Jeruzalem in 165 voor Christus. Het enige gevonden kruikje olie voor de menora brandde niet één, maar – door een wonder – acht dagen. Een mooie boodschap van hoop en licht in deze donkere wereld, die momenteel geteisterd wordt door de pandemie. Tegelijkertijd worden de leden van de voormalige Joodse gemeenschap in Kampen herdacht, die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en vermoord in concentratiekampen. Hun namen staan gegrift in de gedenksteen op de voorgevel van de synagoge.

De vrouwengalerij van de voormalige Kamper synagoge aan de IJsselkade.

De chanoekaviering in de synagoge aan de IJsselkade 33 vindt plaats op de voormalige vrouwengalerij, waar een permanente tentoonstelling over Joods Kampen is te bezichtigen. De viering is alleen toegankelijk voor sprekers en medewerkers en is live via streaming te volgen van 20u30 tot 21u00. Indien mogelijk wordt de viering hieronder getoond.
Vrienden van Synagoge Kampen organiseert uiteenlopende activiteiten over het jodendom en haar geschiedenis. Omdat de synagoge in gebruik is als Gemeentelijke Expositieruimte vinden die plaats op andere locaties. Nu vindt een belangrijk moment na 75 jaar weer ‘thuis’ plaats.

Zie ook:
Chanoekaviering bij voormalige Kamper synagoge (2018 – video)
Vernieuwde Joodse Galerij in voormalige synagoge (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x