Hoe vergaat het homo’s in de biblebelt?

Hoe vergaat het homo’s in de biblebelt?

Kerk, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Twee debuterende boekauteurs leggen persoonlijke verhalen vast

Op de dag dat Rita Stam haar eerste boek bij Bos legt, presenteert Christine Stam (geen familie) haar eerste boek bij Driestar. Samen met Ineke de Jong heeft Christine Stam dertien homo’s uit bevindelijke kring geïnterviewd. Het resultaat is een indrukwekkend werk met als titel ’Homo in de biblebelt’. Dertien homo’s uit de orthodoxe kerken doen hun verhaal om een gezicht te geven aan een onzichtbare groep christenen.

Geloofsovertuiging
De titel van het boek ‘Homo in de biblebelt‘ klinkt ongemakkelijk. Worden homo’s in orthodoxe kerken of geloofsstromingen niet onderdrukt en in de kast gehouden? Kunnen ze daar wel zichzelf zijn? In het boek, dat zaterdag 4 juni op een minisymposium werd gepresenteerd, worden twaalf homoseksuele mannen en één vrouw geïnterviewd die vanuit hun geloofsovertuiging ervoor kozen geen relatie aan te gaan.
Hoe was het voor hen om te ontdekken dat ze homo zijn? Hoe werd er door gelovige familie en door de kerk gereageerd toen ze uit de kast kwamen? Welke invloed heeft hun homoseksualiteit op de beleving van hun geloof, en andersom: welke invloed heeft hun geloof op de beleving van hun homoseksualiteit?
Deze vragen komen terug in de interviews waarin de dertien personen openhartig, en mede daardoor soms ontroerend, spreken.

Taboes
Dit boek brengt mensen voor het voetlicht van wie velen het bestaan niet eens vermoeden, aldus de auteurs. Zij willen homoseksuele christenen een gezicht geven omdat er op de biblebelt nog veel taboes te doorbreken zijn over homoseksualiteit. Daarnaast is als alleengaande (single) leven niet waarvan uitgegaan wordt – noch in de maatschappij noch in de kerken.
„Deze mensen getuigen ervan dat er zegen in ligt als je iets opoffert omwille van Christus,” volgens Christine Stam. „Daarin zijn ze wegwijzers voor ons allemaal.” Eén van de personen in het boek zegt daarover: „Deze tijd is zo gericht op seksualiteit en alles eromheen. Dat wordt gezien als een recht en Gods wil wordt aan de kant gezet. Daar heb ik grote moeite mee. Natuurlijk heb ik een onvervuld verlangen maar er is zoveel wat mij gelukkig maakt. Ik voel me niet alleen.”

Debuut
Voor beide schrijfsters is het boek als dusdanig een debuut maar daar willen ze niet de nadruk op leggen. Het gaat om de personen die voor God ervoor kiezen om hun geaardheid niet uit te leven. Ineke de Jong-den Hartog en Christine Stam-van Gent kennen elkaar uit hun studententijd, zijn allebei veertig jaar, huisvrouw en moeder. De Jong, woonachtig in Alblasserdam, publiceerde één keer eerder een klein boek en is kunsthistoricus. Op dat vakgebied schrijft ze artikelen voor het Reformatorisch Dagblad waarin Stam, woonachtig in Kampen, een column schrijft. Zij geeft daarnaast lezingen en heeft een opleiding tot pastoraal werker gevolgd.

Pieter Rouwendal (Brevier Uitgeverij) tijdens de boekpresentatie bij het Driestar College.

Medewerking
’Homo in de biblebelt’ is uitgegeven door Brevier Uitgeverij in Kampen. In 2012 begon Pieter Rouwendal zijn eigen uitgeverij. Hij woont in IJsselmuiden en kent Christine Stam uit de Gereformeerde Gemeente in Kampen. Rouwendal leidde de boekpresentatie en minisymposium in op het reformatorische Driestar College in Gouda in. Hij werkte graag mee aan de gewaagde interviewbundel over homo’s die uit de kast kwamen maar in de kerk bleven.

Zie ook:
Boekpresentatie en minisymposium (video)
Pleidooi voor LHBTI-beleid op Coming Out Day (video)
Aandacht voor ”zijn wie je bent” in Kampen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x