Van trekschuit tot kabeltrekken: 100 jaar Visscher BV

Van trekschuit tot kabeltrekken: 100 jaar Visscher BV

Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Grondverzetbedrijf in Mastenbroek viert honderdjarig bestaan

Het dorp Mastenbroek gaat het jaar uit met een eeuwling in haar midden. Het grondverzetbedrijf Visscher BV bestaat honderd jaar. Dat werd op de één-na-laatste dag van dit jaar gevierd. Op het oog kleinschalig, zoals de huidige coronatijd vraagt, maar de middag van felicitaties en toespraken werd afgesloten met een grootse materieelschouw. Het jubileum illustreert de kracht van de veel in Kampen voorkomende familiebedrijven.

Geschiedenis
Over een bedrijf dat honderd jaar bestaat, zijn natuurlijk genoeg verhalen te vertellen. De kiem werd gelegd in 1921 toen Gerrit Jan Visscher over de watergangen, die de Mastenbroekerpolder rijk is, met de trekschuit zand en mest vervoerde naar de boeren. In aanvang had hij nog geen paard en trok de schuit zelf. Erna Berends, vertegenwoordigster van Cumula, had het gewicht van zo’n schuit opgezocht en kwam uit op 21 ton!
Gaandeweg verschoven de bedrijfsactiviteiten van transport naar grondverzet en tegenwoordig weet men het bedrijf ook te vinden voor verhuur van (groot) materieel. Gerjan Visscher, die samen met zijn broer Gert de huidige bedrijfsleiding vormt, schetste hoe vanaf 1949 de eerste trekkers kwamen gevolgd door kranen vanaf de jaren zestig en vrachtwagens in deze eeuw.

Veiligheid
Vanaf 1977 heeft Visscher BV ook een vestiging in Almere want daar en verderop in de Randstad ligt veel werk. Op de feestelijke bijeenkomst reikte Paul Verhaere van TüV Rheinland formeel de SCL-certificaten uit die Visscher BV deze maand behaalde. De Safety Culture Ladder (SCL) is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en handelen in bedrijven te meten. Dit certificaat komt bovenop de reeds eerder behaalde certificaten van VCA, ISO en VCA**. Namens de branchevereniging Cumela sprak Erna Berends, manager ledenorganisatie, vol lof en waardering over het Mastenbroeker grondverzet en -transportbedrijf.
Berends roemde het sterk ondernemerschap, de nuchterheid en de betrouwbaarheid van de broers Visscher die daarvoor de gouden Cumelaspeld kregen. De echtgenotes mochten die opspelden. Vervolgens sprak Mark Albers, die namens het personeel het woord kreeg, zijn waardering uit voor de betrokkenheid van de broers Visscher. Ze zijn regelmatig te vinden in de kantine en elke werknemer krijgt bij zijn of haar verjaardag een attentie.

Wethouder Jan Peter van der Sluis neemt de nieuwe, elektrische minigraver in gebruik.

Ruggengraat
Als locoburgemeester had Jan Peter van der Sluis lovende woorden voor het familiebedrijf, die ”de ruggengraat van de lokale economie vormen”. Hij lanceerde zijn eigen theorie voor het succes van het bedrijf: PID – Passie Innovatie en Doorzettingsvermogen. Met dat laatste refereerde hij aan de mindere tijden die Visscher BV ook heeft gekend. De passie spreekt uit de betrokkenheid van alle geledingen, inclusief het personeel. De innovatie blijkt uit de energietransitie die het bedrijf ook niet aan zich voorbij laat gaan. Ter illustratie daarvan werd de elektrisch aangedreven nieuwe minigraver ten doop gehouden. Van der Sluis mocht daarmee de eerste meters afleggen.
Daarna werd de nieuwe aanwinst een aanhanger opgereden om deel te nemen aan de materieelschouw. Al het personeel, oud-personeel en schoondochters waren opgetrommeld om in een lange karavaan met al het materieel van Visscher BV een vierkante ronde door de symmetrisch aangelegde polder te rijden. Op naar een nieuw jaar in de lange geschiedenis van Visscher BV.

Meer nieuws over Kamper familiebedrijven:
Minister van Financiën op bezoek in de regio (video)
Porta Futurum opent toekomst Van der Sluis Constructie
Broshuis viert grote Amerikaanse order (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x