Hoogtij 2.0 in Toonzaal Huize Maria van start (video)

Hoogtij 2.0 in Toonzaal Huize Maria van start (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Tientallen Kamper kunstenaars wisselen wekelijks in duo-exposities

Na geslaagde H2O Pilots voor de zomer, is deze maand het langlopende project Hoogtij 2.0 van start gegaan. Zaterdag vijf september opende wethouder Irma van der Sloot de groepsexpositie die twee weekeinden te bewonderen was. Afgelopen weekeinde was de eerste duo-expositie van Eva Jonker en Iris Ursem. Tientallen Kamper kunstenaars zullen het komende jaar de revue passeren.

Workheart
Sinds 2003 werken Douwe Jan Buwalda en Bert van der Sluijs meer en meer samen – vanaf 2011 onder de naam work#art. In 2017 voerden ze een groot project uit in het oude zwembad en vervolgens op de IJssel dat door de Vietnamese ambassadeur werd geopend (zie onderaan). Onder de paraplu van kunstbedrijf Stichting workheart hebben beide kunstenaars nu een estafette opgezet waarbij wekelijks een duo-expositie wordt georganiseerd in de Toonzaal van Huize Maria aan de IJsselkade 25.
Buwalda en Van der Sluijs studeerden beiden aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. De estafette van duo-exposities, die zij nu opgezet hebben, heeft de naam Hoogtij 2.0 meegekregen. Van vrijdag tot en met zondag zullen elke week twee kunstenaars hun werk tonen. In een videoserie zullen ze aan Kamper Nieuws meer vertellen over hun achtergrond en beweegredenen.

Irma van der Sloot, Douwe Buwalda en Nienke van der Wal.

Groepsexpositie
In aanloop naar Hoogtij 2.0 werden in de vier weekeinden van juni H2O Pilots gehouden in Huize Maria (zie onderaan). Voorlopig vindt dit allemaal plaats in de twee huiskamers van Huize Maria. Het kunstenaarsduo werkt toe naar een permanente broedplaats voor kunstenaars zonder eigen onderdak. Op dit moment hebben ruim veertig kunstenaars zich ingeschreven die zich bij de opening in een groepsexpositie presenteerden.
Wethouder Irma van der Sloot opende Hoogtij 2.0 na een kort welkom van Buwalda. Ze gaf aan ”trots te zijn op wat we hier met elkaar hebben en te bieden hebben”. Ze is verheugd over ”de mooie dingen, de gastvrijheid en de exposities – mooi dat het idee spontaan ontstond”. Het eerste kwartje was bij Buwalda gevallen tijdens de atelierwandelingen en het tweede bij zijn vraag “Waarom komen jullie niet hier exposeren?”. Hij sloot zijn korte inleiding af met een stuk van Berlef want enkele kunstenaars hadden aangegeven dat een psalmversje hen afschrok.

Schilderij op de eerste duo-expositie van Hoogtij 2.0 Kampen.

Vrouwen
De eerste duo-expositie in het derde weekeinde van september stond in het teken van vrouwen. In het werk van zowel Iris Ursem als Eva Jonker staat de vrouw vaak centraal. Beide vrouwen kennen elkaar van de vroegere Kamper kunstacademie en nu kruisten hun pad weer. In de eerste aflevering van de videoreportages van Kamper Nieuws vertellen ze daarover en over hun werk. De videoserie is van de hand van Henk Jans en Clarck Wilinski, die beiden ook exposeren tijdens Hoogtij 2.0.
Naast de ruim veertig huidige aanmeldingen kent Kampen nog veel meer kunstenaars. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds melden bij Buwalda en Van der Sluijs. Tijdens het tweede weekeinde en groepsexpositie werd Open Monumentendag gevierd en wisten veel Kampenaren Huize Maria al te vinden. De expositie=estafette is de gelegenheid bij uitstek om de levendigheid en de verscheidenheid van de Kamper kunst te leren kennen. Voor de Kamper kunst beloven het Hoogtijdagen te worden.

Zie ook:
Kamper kunstwereld in beweging
Vietnamese ambassadeur start scheepje Buwalda

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x