Leerzaam en onderhoudend akoestiekpracticum in Buitenkerk door Amaveria (video)

Leerzaam en onderhoudend akoestiekpracticum in Buitenkerk door Amaveria (video)

Kerk, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Zangeressen wedijveren met organist tijdens muzikaal ‘hoor’college

Halverwege de Adventstijd op weg naar Kerst heeft Amaveria een ’hoor’college gegeven over de akoestiek van de Buitenkerk in Kampen. De klassiek geschoolde zangeressen lieten behalve met hun stem ook met instrumenten de werking van de akoestiek horen. Jaco Lips participeerde met stem, piano en orgel. Alle registers van het Hinszorgel in de Buitenkerk werden opengetrokken om te beproeven of de zangeressen daartegen opgewassen waren.

Locatie
Het hoorcollege van de musici was voor de bezoekers feitelijk een practicum. Meteen bij aanvang konden ze ervaren hoe zingende engelen klinken als ze van achteren uit de kerk naderen. Michal de Jong vertelde enkele wetenswaardigheden over de akoestisch weldoordachte bouw van de kerk. Het middeleeuwse kerkgebouw stamt immers uit een tijd dat elektronische geluidsversterking nog een volstrekt onbekend fenomeen was.
Op het moment dat ze voor het tabernakel stonden, met het gezicht daarnaartoe, werd duidelijk dat alle zang geabsorbeerd werd door het blinkende meubel.
Saillant detail is het feit dat zo ook de priesters stonden tot het Tweede Vaticaans Concilie – met de rug naar de kerkgangers. Dat moet niet meegewerkt hebben aan hun verstaanbaarheid en evenmin de voertaal Latijn tijdens de mis destijds. Nienke de Jong vertelde hoe kerkgangers achterin de kerk, in het ’Rusland’ onder het afdak waarbovenop het orgel staat, bovendien zo weinig te verstaan was dat men daar zelfs ging dobbelen tijdens de mis.

Amaveria (Nienke de Jong & Michal de Jong) met Jaco Lips op de piano

Instrumentarium
De zangeressen introduceerden hun ’shrutibox’, een hulpmiddel dat grondtonen laat horen. Het publiek werd uitgedaagd om de zang te doen horen weglopen van, en terugkeren naar, een grondtoon. Nienke had een ’handpan’ meegenomen waarop ze midden in de kerk speelde (zie video). Ook speelde ze de kerk doorlopend op dwarsfluit. De bezoekers werden eveneens uitgenodigd rond te lopen en zo de effecten van diverse locaties in de kerk te horen.
Jaco Lips nam plaats achter het orgel en de dames volgden hem naar de orgelzolder. Daar werden alle registers open getrokken, zowel van het orgel als van de stemmen. Een enthousiaste bezoeker legde het hier vast. Het gehele gebeuren gaf een goed kijkje in wat er allemaal om de hoek komt kijken bij spreken of musiceren in een gebouw oftewel ”Hoe heurt het eigenlijk?”, zoals de titel van het hoorcollege luidde. Op initiatief van de Buitenkerk heeft Amaveria zeer muzikaal deze kennis overgedragen en de kerstsfeer er al in gebracht.

Zie ook:Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x