Felicitaties voor Hoornbeeck College van gemeentebestuur

Felicitaties voor Hoornbeeck College van gemeentebestuur

Nieuws 0 Comment

Wethouder Spaan bezoekt ROC dat voor negende maal tot beste van Nederland is uitgeroepen

Alsof het een traditie wordt. Het Hoornbeeck College, met onder andere een vestiging in Kampen, is voor de negende keer uitgeroepen tot het beste ROC in Nederland. ”Het blijft fantastisch nieuws. Elke keer zijn we weer benieuwd,” reageert een verraste voorzitter van het College van Bestuur, drs. W. de Potter. In Kampen werden de felicitaties overgebracht door wethouder Spaan. Het management moest het antwoord schuldig blijven op zijn vraag wat het geheim achter het succes is.

Tevredenheid alom
Op de Kamper vestiging van het Regionaal OpleidingsCentrum aan de Willem Hendrik Zwartallee werd Eibert Spaan ontvangen door locatiemanager Henk Jan Bart en opleidingsmanagers Atty van den Bos en Bernard van den Belt. Ze vertelden dat meerdere factoren de uitslag van de verkiezing bepaalt. De tevredenheid van studenten, die elke twee jaar wordt gemeten, de tevredenheid van stageleerbedrijven, waar gewoonlijk zo’n 40% van de leerlingen de tijd doorbrengt, en de tevredenheid van ouders en medewerkers. Daarnaast speelt het oordeel van de Onderwijsinspectie een rol alsmede het slagingspercentage en het aantal schoolverlaters. De jaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door de Keuzegids, volgens eigen zeggen ”de enige echt onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen beoordeelt en vergelijkt”. Landelijk zijn er zo’n zestig ROC’s die meedoen in de competitie. Het Hoornbeeck College is een ROC op reformatorische grondslag en Henk Jan Bart geeft toe dat de homogene doelgroep het wel gemakkelijker maakt. Tot niveau 2 mag er echter geen selectie aan de poort plaatsvinden en mag alleen ”respecteren” gevraagd worden. Op hogere niveaus mag gevraagd worden aan de leerlingen om de identiteit te ”onderschrijven”.

De herkomst van de leerlingen is schematisch op de muur weergegeven.

Hoornbeeck College
De hoofdvestiging van de MBO-onderwijsinstelling zit in Amersfoort. Daarnaast heeft het Hoornbeeck College dependances in Apeldoorn, Goes, Gorinchem, Gouda, Hoevelaken en Rotterdam. Kampen en Goes zijn de kleinste vestigingen met ieder zo’n 700 leerlingen. Amersfoort kent het grootste aantal leerlingen, te weten zo’n 2400. Op een wand in de lerarenkamer is schematisch de herkomst van de Kamper leerlingen weergegeven. In totaal komen ze uit zeven provinciën. Er is daarom aandacht voor (collectief) vervoer en het Hoornbeeck lift hierbij mee met de Pieter Zandt Scholengemeenschap. De leerling uit Texel is een uitschieter maar die doorloopt een traject waarbij slechts enkele dagen per week aanwezigheid op school is benodigd.
De Kamper dependance van Het Hoornbeeck College bestaat nu zo’n zestien jaar. Acht weken na de opening kwam al het verzoek om uitbreiding. Het huidige pand is vier jaar oud en is naar de eisen van de tijd zeer duurzaam. Juist een paar weken na de bekendmaking van het grote nieuws half december kwam een politieke delegatie van de SGP naar het duurzaamheidsaspect kijken (zie onderaan). Wethouder Spaan kwam half januari een bos bloemen brengen en het management feliciteren namens het College van Burgemeester en Wethouders. In Amersfoort zetelt het College van Bestuur van het ROC en in dat geval had het ene college het andere college gefeliciteerd.

Henk Jan Bart (r.) neemt de felicitaties en bloemen in ontvangst van Eibert Spaan.

Zie ook:
SGP verdiept zich in duurzaam ondernemen
Informatiegids Hoornbeeck College

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top