Burgemeester De Rouwe gedoogt één dag opening horeca

Burgemeester De Rouwe gedoogt één dag opening horeca

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Onder strenge voorwaarden wordt zaterdag lockdown niet gehandhaafd

De coronapersconferentie voor het gehele Nederlandse volk vrijdagavond van regeringswege bood soelaas en teleurstelling. Alle winkels en kappers mogen weer open, met weinig restricties, terwijl voor hoger onderwijs en sportscholen opening met meer restricties is afgekondigd. De horeca- en cultuursector blijven potdicht. Aangekondigde acties op zaterdag zullen in Kampen overdags en restrictief worden gedoogd.

Brandbrieven
In aanloop naar de persconferentie, die geen persconferentie is, van premier Rutte en de nieuwe minister Kuipers lieten meerdere lagere overheden weten dat het genoeg is geweest met de lockdown. Het Binnenhof in Den Haag ontving veel brandbrieven de afgelopen dagen. Winkeliers kondigden aan om zaterdag 15 januari toch open te gaan en sommige burgemeesters zegden toe niet te handhaven. Toen via het gebruikelijke lekken duidelijk werd dat de winkeliers werden ontzien, roerde de horeca zich voor wie geen enkele versoepeling in het vooruitzicht is gesteld.
In Veiligheidsregio IJsselland en gemeente Kampen bleef het onduidelijk wat overtreders konden verwachten (zie onderaan). Kort na de ’persconferentie’ hebben Sander de Rouwe, burgemeester, Michiel de Groot, voorzitter Binnenstadondernemers en Remmert Krantz, voorzitter Horeca Kampen, een brief gestuurd naar de ondernemers in de horeca- en retailsector.

Gedoogdag
In de brief wordt begrip getoond voor het signaal dat de winkeliers en de horecaondernemers willen afgeven. Een ”ludieke actie” wordt ondersteund onder voorwaarden en met inachtneming van strenge (corona)veiligheidsmaatregelen. Zaterdag zal tot 17u00 niet opgetreden worden mits mondkapjes worden gebruikt, een vaste zitplaats wordt toegewezen, de bekende afstand wordt bewaard en de coronapas wordt getoond. Juist de afgelopen dagen bleek overigens de coronapas des te meer achterhaald te zijn met de huidige heersende omnikronvariant van het coronavirus.
Na deze ”fijne dag” wordt er weer opgetreden, aldus de briefschrijvers: eerst een gesprek met de overtreder gevolgd door een formele waarschuwing, een last onder dwangsom en bij aanhoudende ongehoorzaamheid uiteindelijk sluiting van de zaak.

café Eigenwijs, Plantage, Kampen

Plezier
Feitelijk zijn de gronden voor actie vervallen voor de winkeliers die tot 17u00 klanten mogen ontvangen zonder afspraak doch met maximaal van één persoon per vijf m2. Voor horeca en musea blijven de druiven zuur. De burgemeester en beide voorzitters wensen de winkeliers veel plezier met het (coronaveilig) ontvangen van klanten en de horecabazen veel succes. Na zaterdag keert niet het regime van anderhalf jaar of langer gelden, zoals sommigen zich de afgelopen dagen hadden gewenst. Het virus blijft rondwaren en daarmee rechtvaardigt de overheid zich de te nemen maatregelen waarmee, na één dag verlichting, de crisis voortduurt.

Zie ook:
Onduidelijkheid over handhaving coronamaatregelen (jan. 2022)
Noaberschap tijdens de coronacrisis (dec. 2021)
Spelenderwijs crisisdraaiboeken controleren (nov. 2021 )

Gedurende de dag gaven diverse ondernemers aan hoe ze deze dag benutten in deze reportage.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x