Nieuwe hut vriendenclub Onderdijks in aantocht

Nieuwe hut vriendenclub Onderdijks in aantocht

Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Na verwijdering vorige hut en petitie nu na gesprek met wethouder nieuwe kans

Rücksichtslos werd eind januari een hut door de gemeente verwijderd die een aantal kinderen in Het Onderdijks hadden gebouwd. Weken hadden steeds meer kinderen eraan gewerkt met steun en toezicht van ouders en buurtgenoten. Zonder aankondiging en uitleg haalde gemeentemedewerkers hem na een paar weken weg. Er werd een petitie opgesteld en gisteren was de vriendenclub op het stadhuis uitgenodigd voor een gesprek met wethouder Spijkerman. Samen gaan ze een nieuwe plek zoeken en de jongelui krijgen een schadevergoeding.

De gemeente ruimt de zelfgebouwde hut van de kinderen op.

Zelfgebouwde hut
Op een strook gras langs het water van de Meander in Het Onderdijks had Tim begin januari een afdakje geplaatst. Een week later kwam zijn broer Jort helpen en kwam de eerste uitbreiding. Langzaamaan kwamen er steeds meer kinderen helpen en bouwen en de hut groeide flink. Particulieren en aannemers in de wijk stelden allerlei materialen beschikbaar. “Hiermee zijn ze enkele weken in weer en wind druk geweest,” vertelt de vader van Tim en Jort, “terwijl ouders toezicht hielden en de kinderen elke dag alle losse rommel keurig opruimden.” Vanuit de hut konden ze zelfs vissen in het water. Totdat alles zonder pardon afgevoerd werd door de gemeente. En zonder enige uitleg. Er zou een klacht ingediend zijn en de wijkagent, zo vertelt Jort, vermoedde dat “het om het uitzicht ging.” In de wijk werd met een petitie rondgegaan om die aan te bieden aan de gemeente.

Geen wethouders maar jongelui uit Het Onderdijks op het pluche.

Gemeentelijk overleg
De groep van zo’n vijftien basisschoolleerlingen was gisteren op het stadhuis uitgenodigd om in overleg te treden met wethouder Spijkerman. Als leider van de groep overhandigde Jort allereerst de petitie. Twee moeders waren meegekomen en één ervan was achteraf vol lof over het gesprek. Er werd ”alle tijd genomen voor de kinderen, er werd naar ze geluisterd en ze werden gelijkwaardig behandeld”. Marieke Spijkerman legde haar gespreksgenoten eerst uit in welke belangrijke kamer (van B&W) ze zaten en later kregen ze een rondleiding door het stadhuis. Daartussen werd er onderhandeld. Het verraste de wethouder hoe goed de jongens en meisjes dat deden. Voor de hut is snel een nieuwe plek gevonden: Op het groen vlakbij De Terpen. De vriendenclub krijgt nog een tegoedbon van €50 die ze kunnen besteden bij een bouwmarkt voor nieuw materiaal. Marieke Spijkerman zei na afloop: ”Het is belangrijk dat de jeugd buiten speelt in plaats van thuis op de bank met een tablet, dus ik ben blij dat er een goed alternatief gevonden is waar zij een mooie nieuwe hut kunnen bouwen. En als ze het leuk vinden, kom ik graag de eerste paal slaan!” Na afloop van de vergadering zaten er ditmaal geen koffiekringen op de tafel maar kringen van ranja.

Jort overhandigt de petitie saan wethouder Spijkerman.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x