Leerlingen in Grafhorst krijgen persoonlijk brandweerboek uitgereikt

Leerlingen in Grafhorst krijgen persoonlijk brandweerboek uitgereikt

Nieuws 0 Comment

Stichting ’Ieder Kind een eigen Boek’ samen met brandweer te gast bij SmdB ’het Visnet’

Groepen 3 en 4 van de basisschool in Grafhorst verwelkomden vorige week een delegatie uit Amsterdam. Samen met brandweerlieden uit IJsselmuiden waren vrijwilligers van ’Ieder Kind een eigen Boek’ naar ’het Visnet’ gekomen. Ze deelden een op naam gesteld brandweerboek uit. De stichting wil lezen en taalvaardigheid bevorderen. Met dit boek en bezoek werd er tegelijkertijd brandpreventie onderwezen.

Bijzonder bezoek
Vergezeld door drie vrijwilligers van Brandweer IJsselmuiden kwamen vrijdagmorgen vier vrijwilligers van de stichting met een grote stapel boeken de klas binnen. Eerst werd het brandweerlied gezongen dat bij het boek hoort. Vervolgens introduceerde Eva Katona de stichting waar zij de rechterhand van de voorzitter is. Lesly Reiziger, bestuurslid bij ’Ieder Kind een eigen Boek’, liet enkele leerlingen (de ”leeshulpen” van de klas) voorlezen uit het boek om een voorproefje te geven.

Namens brandweer IJsselmuiden waren Simon Doorn, Gert Rozendaal en Debora Bastiaannet present. Alvorens zij de boeken gingen uitdelen, mochten er vragen gesteld worden over hun werk bij de brandweer. Even leken ze het vuur aan de schenen gelegd te krijgen met de vraag of ze nog ”brandkloppers gebruiken”. Of de desbetreffende vragensteller kent het brandweervak of hij had de vraag ingefluisterd gekregen door zijn ouders. Simon kon bevestigend antwoorden.
Tenslotte bedankten de leerlingen in koor. Op de vraag of ze de brandweerwagen wilden zien, klonk een instemmend gejuich. Voordat ze naar buiten gingen, sloegen veel leerlingen het boek al meteen open.

Lesly Reiziger leest samen met de kinderen het brandweerboek.

Lezen is leren
Zo ziet stichting ’Ieder Kind een eigen Boek’ het graag. Ze wil de taalvaardigheid vergroten en plezier in lezen bevorderen. Ruim tien jaar geleden opgericht in Amsterdam Zuidoost, is de stichting inmiddels in het hele land actief.
Met hulp van sponsoren en instanties biedt zij kinderboeken aan in vijf thema’s. Eén daarvan is brand en wie kan die beter uitdelen dan de brandweer? Het boek is samen met brandweer Amsterdam-Amstelland geschreven en gaat over brand in een chocoladefabriek. Gesmolten chocolade is heel lekker maar toch moet je oppassen met brand.

Andere thema’s zijn politie, veiligheid, milieu en gezondheid – natuurlijk uit te delen door politie, reinigingsmedewerkers en GGD indien mogelijk. De boeken zijn spannend en educatief tegelijk.
Lezen is van levensbelang en de taalachterstand onder de bevolking wordt vaak onderschat. Van politiek Den Haag tot lokale gemeentebestuurder wordt het initiatief toegejuicht.
De boeken worden vooraf op naam gesteld en met twee namen van vriendjes of vriendinnetjes erbij wordt het heel persoonlijk. Terug in de klas werden de boeken dan ook weer grif opengeslagen.

Na het lezen was het tijd voor wagenbezichtiging.

Zie ook:
Aanmeld- en vragenformulier ’Ieder Kind een eigen Boek’

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x