Boerstra levert officiële Kamper bijdrage aan IJsselbiënnale (video)

Boerstra levert officiële Kamper bijdrage aan IJsselbiënnale (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Op de valreep is Kampen min of meer opgenomen in kunstroute langs IJssel


Niet de IJsselmammoet van rivierklei maar een videofilm van Arjen Boerstra is de officiële bijdrage van Kampen aan de IJsselbiënnale. Gemeente Kampen blijkt altijd enthousiast geweest te zijn om mee te doen maar de Hanzedagen belemmerden dit. Uiteindelijk loopt de route van Zwolle naar Kampen door met een stippellijn en is er tijdens de biënnale een verbindende film van Boerstra te zien in de stedelijke musea van Zwolle en Kampen.

Een beeld uit de videofilm van Boerstra als Kamper bijdrage aan de IJsselbiënnale.

Kamper interesse
In een vroeg stadium bleek Kampen zeer geïnteresseerd te zijn om mee te doen aan de IJsselbiënnale. Deze route langs kunstwerken aan de IJssel van Doesburg naar Zwolle, die wandelend of fietsend gevolgd kan worden, wordt dit jaar voor het eerst gehouden. Kampen wordt genoemd bij de eerste voorbereidingen van de biënnale maar de gemeente was gericht op de Hanzedagen en de organisatie van de kunstroute moest op een gegeven moment een beslissing nemen. Doesburg was heel enthousiast en verleende alle medewerking, ook financieel. De organisatie laat Kamper Nieuws weten dat een route natuurlijk niet in het midden ingekort kan worden dus werd Zwolle het eindpunt.

Informatiebord over Boerstra's Kamper aandeel in de IJsselbiënnale.

Kamper mammoet
Feitelijk parallel had het kunstenaarsduo SCHAAP&HAJEE gemeente Kampen benaderd over hun rivierkleiproject. De kunstenaressen doen met een migratieproject van herten en wolven bij Hattem al mee met de IJsselbiënnale en een tweede project bij de biënnale is voor de organisatie daarvan geen optie. De gemeente was blij met het initiatief van de dames en zo kwam er een onofficiële bijdrage van Kampen aan de IJsselbiënnale (zie onderaan). SCHAAP&HAJEE bracht via crowdfunding zelf de financiële middelen bij elkaar. Vervolgens wou de gemeente toch nog graag aanhaken bij de officiële route en stelde daarvoor 10.000 Euri beschikbaar. Dat is besteed aan de bijdrage van Boerstra. Er werd gekozen voor een verbindend kunstwerk tussen Zwolle en Kampen en de route zou optioneel doorlopen.

Kamper IJssel
Mieke Conijn, directeur IJsselbiënnale, vertelt dat haar organisatie ”kunstenaar Arjen Boerstra heeft uitgenodigd om een reis met een onderzoekscheepje af te leggen tussen Zwolle en Kampen.” De filmische weergave daarvan is tijdens openingstijden te zien in het Stedelijk Museum Zwolle en het Stedelijk Museum Kampen. In Kampen zijn er in de Schepenzaal drie kastjes geplaatst waarin de film (met koptelefoon) te bekijken is. Bij de volgende editie van de IJsselbiënnale, die gepland staat over twee jaar, ambieert de organisatie een volledige ’internationale kunstroute van Doesburg naar Zwolle’ oftewel naar Kampen, zoals dit jaar ook de wens was van zowel organisatie als gemeente. De Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen werden een groot succes (zie onderaan) waarmee achteraf de keuze goed heeft uitgepakt. Voor gemeente Kampen zijn er in ieder geval in 2019 geen Hanzedagen gepland die het pad van de IJsselbiënnale weer zouden kunnen doorkruisen.

In de Schepenzaal van Stedelijk Museum Kampen kan de videofilm bekeken worden.

Zie ook:
Boerstra Engineering – Research Vessel
IJsselbiënnale biedt veel kunst en vertier tot Zwolle (video)
Internationale Hanzedagen 2017 zonder wanklank verlopen (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x