Topdrukte bij treinstation Kampen (video)

Topdrukte bij treinstation Kampen (video)

Nieuws 0 Comment

Gelijktijdige opening IJsseldeltadag en jubileumexpositie Kamperlijntje


Zowel veel publiek als veel bestuurders waren afgekomen op de feestelijkheden bij het station op zaterdag 23 mei. In het monumentale stationsgebouw werd ’s ochtends de expositie ’150 jaar Kamperlijntje’ geopend. Vervolgens werd op de trappen voor het gebouw de aftrap gegeven voor de jaarlijkse IJsseldeltadag.

In bijzijn van burgemeester Koelewijn en collega’s Spaan en Ekker opende wethouder Veldhoen de expositie. Hij had zich verdiept in de geschiedenis van zowel Kampen als het Kamperlijntje en somde enkele leuke details op over bijvoorbeeld de lading van de eerste treinen tussen Kampen en Zwolle. Daarna gaf hij het woord aan afgevaardigden van de provincie en van ProRail. Allen onderkenden de schoonheid van het Kamper lijntje en het belang van de verbinding met Zwolle. Het lijntje zou zelfs de goede verstandhouding met ‘grote buur’ Zwolle weerspiegelen. Tenslotte mocht Chris Holtland, voorleeskampioen van de Ichtusschool uit IJsselmuiden, ’Perron Twee’ voordragen. Dit gedicht, geschreven door de huidige Provinciedichter Heleen Bosma, werd daarna onthuld op het treinperron en staat ook op de binnenkaft van de glossy over het Kamperlijntje.

Het gedicht ’Perron Twee’ werd onthuld tijdens de jubileumviering van 150 jaar Kamperlijntje.

De glossy over het Kamperlijntje werd deze ochtend gepresenteerd en was in een kraampje te koop bij Kasper Haar, samensteller en kenner van het eerst uur. In een andere hoek van het gebouw presenteerde Jan van Arkel, Historische Vereniging voor de IJsseldelta, zich. Door het gebouw heen liep een spoorbaan opgebouwd door Modelspoorgroep IJsselland.

Modelspoorgroep IJsselland had een spoorbaan opgebouwd in het stationsgebouw.

Het Stedelijk Orkest sloot de aandacht voor het ijzeren spoor af met een mooie opvoering van ’Spoor-Galop’, dat zo na 150 jaar weer klonk over het Kamper perron. Als je je ogen dicht deed, hoorde je als het ware de trein voortrazen, met stoomfluit en al. Op het perron werd men nog opgeschrikt door een veldwachter die met vier tegenstribbelende gevangenen op de trein stapte. Bijna liep de trein vertraging op.

Plots bleek het Kamperlijntje ingezet te worden voor gevangenentransport.

Na de creatieve muziekuitvoering nam wethouder Veldhoen weer het woord om de mensen welkom te heten op de IJsseldeltadag. Henk Altena, wiens vleeskalverenbedrijf ook te bezoeken was, schetste het programma van de IJsseldeltadag. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt onder de aandacht gebracht wat de IJsseldelta allemaal te bieden heeft, zowel qua proeven als qua zien en beleven:
• In de polder Mastenbroek openden diverse boerderijen hun (stal)deuren voor een kijkje daarachter. Ook waren diverse streekproducten te proeven.
• Aan de Kamperzeedijk kon men bij het stoomgemaal d’Olde Mesiene oude en nieuwe technieken van waterbeheersing bekijken.
• Bij de deelnemende bedrijven in de polder was er een gevarieerd aanbod van activiteiten zoals trekschuit- en kanovaren, handboog- en blaaspijpschieten, een skelterbaan, vliegen met een drône, knuffelen met konijnen en schapen drijven.
• Tussen station, Mastenbroek en Kamperzeedijk reed een gratis pendeldienst. Voor de kinderen was bij het station het Thomas de Trein-springkussen opgeblazen en pendelde Bello het treintje tussen station en oude binnenstad.

Met een treintje konden de bezoekers de binnenstad doorkruisen.

De beide heren, die op de stationstrappen de IJsseldeltadag inleidden, benadrukten dat men alle tijd had want het songfestival begon pas ’s avonds om negen uur. Gerrit Jan Veldhoen gaf uiteindelijk het startschot van de feestelijke dag en evenementen. Bij gebrek aan een pistool met een luidkeels uitgeroepen ‘PANG’.

Zie ook:
IJsseldeltadag
Het Kamperlijntje

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x