Indiëkenner ontdekt dertiende omgekomen Indiëganger

Indiëkenner ontdekt dertiende omgekomen Indiëganger

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

IJsselmuider KNIL-militair wordt alsnog vermeldt op Indiëmonument in Stadspark

Onderzoek van Indiëkenner Gerrit de Munnik heeft een dertiende gesneuvelde KNIL-militair uit Kampen en IJsselmuiden aan het licht gebracht. Op verzoek van Historische Vereniging Jan van Arkel heeft het college besloten de naam van A.R.W. de Vries toe te voegen op de zuil in het Kamper Stadspark, een monument dat de naam ’Smekende handen’ draagt. De omissie wordt 72 jaar na dato gecorrigeerd.

Herdenking
Indiëkenner en -onderzoeker Gerrit de Munnik doet verslag van zijn onderzoek in het decembernummer van het Historisch Tijdschrift, een periodieke uitgave van Historische Vereniging Jan van Arkel. Samen met Stichting Veteranen Kampen heeft de vereniging en De Munnik het gemeentebestuur verzocht de naam van Abel Roelof Wessel de Vries (1901-1949) uit IJsselmuiden aan te vullen op het monument. Op 1 juni heeft het college van B&W dit verzoek ingewilligd.
Steenhouwerij Van Ommen verwacht de ’hersteloperatie’ deze week af te ronden. Zondag 15 augustus vindt landelijk de jaarlijkse herdenking plaats van de Japanse capitulatie en bevrijding van Nederlands-Indië in 1945 waarmee voor Nederland officieel de Tweede Wereldoorlog eindigde. Kampen zal de (kleine) herdenking echter op 28 augustus (Veteranendag) houden. In 1949 werd Indië onafhankelijk met het voorlezen van een verklaring door Soekarno op 17 augustus, welke datum Nederland pas in 2005 praktisch erkende.

Het Kamper Indiëmonument in het Stadspark in onderhoud.

Onderzoek
Op het Nationaal Indiëmonument in Roermond staan 6.200 namen van militairen die omkwamen om tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië. Na drie eeuwen dwong de kolonie Nederlands-Indië zelfstandigheid af. Nederland stuurde tevergeefs 95.000 vrijwillige en dienstplichtige militairen naar de Oost in een poging orde en rust te brengen en de kolonie te behouden.
Het Kamper Indiëmonument telt sinds de oprichting in 1955 twaalf namen. Onderzoek van De Munnik wijst uit dat Abel Roelof Wessel de Vries (1901-1949) uit IJsselmuiden ontbreekt. Hij sneuvelde in dienst van het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indische Leger) op 24 juni 1949 bij Soemedang (Java), op weg naar huis (IJsselmuiden) voor zijn definitieve terugkeer (groot verlof) maar doodgeschoten door een scherpschutter.
De Vries was de zoon van de in IJsselmuiden bekende veldwachter, brandweercommandant en gemeentebode Roelof Abels de Vries (1871-1963), een man met een markante snor die weigerde zijn revolver bij zich te dragen.

Monument
Het Kamper oorlogsmonument staat in het Stadspark op een Y-splitsing van wandelpaden. Kunstenaar Martin van Waning ontwierp het in 1954 waarna burgemeester Wiert Berghuis het gedenkteken een jaar later onthulde in het Engelenbergplantsoen. Begin jaren zestig werd het monument verplaatst naar het Stadspark. In de jaren tachtig werd bij een restauratie een ronde schijf aan (op) het monument toegevoegd.
Het monument draagt de naam ’Smekende Handen’ en is een bronzen beeld van in elkaar gevouwen en omhoog gerichte handen. De handen staan symbool voor de roep om vrede en vrijheid. Het beeld is geplaatst op een cirkelvormige zuil met inscriptie. Steenhouwerij van Ommen draagt zorg voor de nieuwe inscripties. Bij een kleine herdenking op Veteranendag (28 augustus) en op een bordje zal speciaal aandacht gegeven worden aan A.R.W. de Vries.

Zie ook:
Dodenherdenking in alle stilte (video)
Boom van de Vrijheid geplant in Groene Hart (video)
Kamper betrokkenheid bij oorlogen (cultuurZIEN)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x