Veel belangstelling voor informatie pleegouderschap

Veel belangstelling voor informatie pleegouderschap

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Campagne afgelopen jaar afgesloten in Kamper stadhuis

Verheugd constateerden Trias en Timon dat de raadszaal in het Kamper stadhuis goed gevuld was tijdens de informatieavond over pleegouderschap. De twee instellingen bieden pleegzorg aan en zijn hard op zoek naar nieuwe pleegouders. De avond sloot een maand campagne voeren hiervoor af en de gemeente werkte daar graag aan mee. Pleegouders bieden voor korte of langere duur onderdak aan kinderen om even de boel te ”resetten” . Dat kan zowel voor de kinderen gelden als voor hun ouder(s).

Informatieavond
Gemeente Kampen was de dertiende en laatste plaats in Overijssel die het team van Trias bezocht. Ook Timon was uitgenodigd, een jeugdzorgorganisatie op christelijke leest geschoeid. Zo’n 130 mensen bezochten de avond waar pleegzorgbegeleiders vertelden over de verschillende vormen van pleegouderschap en het opleidingstraject. Ook de ondersteuning en de deskundigheidsbevordering die de pleegzorgorganisaties aan pleegouders bieden, kwamen ter sprake. Er waren ook pleegouders aanwezig die verhalen vertelde uit het dagelijks leven.

Een pleeggezin bestaat er in vele soorten en maten.

Pleegzorg
Voor de één is pleegzorg ”een veilige plek waar kinderen tot rust kunnen komen” en voor de ander geeft het rust aan het thuisfront, waar bijvoorbeeld een jonge, voltijds werkende alleenstaande moeder even op adem kan komen. De Kamper campagneweek viel in de landelijke Week van de Pleegzorg. Het doel van Pleegzorg Nederland was om 3500 nieuwe pleegouders te werven. Op uitnodiging van Trias schoven in Overijssel zo’n dertig wethouders, raadsleden en beleidsmakers aan bij ene pleeggezin aan tafel.
In Kampen waren dat onder andere GBK-raadslid Linde van Dijk en wethouder Geert Meijering, die eerder in een korte video opgeroepen had om naar de informatieavond te komen (zie onderaan).

Tieners
Tijdens de avond in de raadszaal werd benadrukt dat je met ene kind in huis nemen, ook een batterij hulpverleners erbij krijgt. De (externe) ondersteuning vergt het nodige overleg. De leeftijd van pleegkinderen was tot voor kort 18 jaar maar is in juli opgehoogd naar 21 jaar. “Een goede zaak,” zegt een pleegouder hierover, “want ook na hun 18e hebben kinderen nog begeleiding nodig, al is het meer in een coachende rol.”
In totaal bezochten er afgelopen maand zo’n 600 belangstellenden de informatieavonden waarvan zo’n 130 afgelopen woensdag in Kampen. Met de mensen die er serieus over nadenken, gaan de ”matchers” van Trias en Timon gaan aan de slag. Ongeacht de eventueel aanwezige eigen kinderen en of het een stel of één individuele potentiële pleegouder betreft. De mogelijkheden zijn breed en de vraag groot.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top