Eenmalig inleveren verkeersborden zonder boete

Eenmalig inleveren verkeersborden zonder boete

Gemeente, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Actie gemeente Kampen volgt voorbeeld buurgemeente Dronten

Op vier dagen in oktober neemt gemeente Kampen zonder sanctie verkeersborden in die mensen hebben meegenomen naar huis, naar de keet, naar het studentenhuis of waar dan ook. Dit is strafbaar maar eenmalig zal er geen boete voor uitgedeeld worden. Gemeente Kampen volgt hiermee het voorbeeld van buurgemeente Dronten. Uiteindelijk werden daar bij de actie vorig jaar tientallen borden teruggebracht.

Studentikoos
Dronten is nog steeds een studentenstad, in tegenstelling tot Kampen. Bij controle op brandveiligheid viel het de gemeente op dat ze in veel studentenhuizen borden aantroffen, van verkeers- en straatnaamborden tot een bushaltebord. Sommigen noemen het baldadigheid, anderen noemen het ontvreemden van gemeentelijke eigendommen, want dat is het, schandalig.
Dat woord neemt Kamper burgemeester De Rouwe niet in de mond. Wel wijst hij nadrukkelijk op de onveilige situatie die kan ontstaan als een verkeersbord ontbreekt. Hij durft geen inschatting te geven van het aantal te verwachten in te leveren borden. In Dronten waren het er aanvankelijk vier maar uiteindelijk vijftig tot tachtig stuks.

Ingeleverde verkeersborden bij gemeente Dronten (bron: Omroep Flevoland)

Kosten
Een ontvreemd bord kost de gemeente al snel zo’n 125 Euro. Gemeente Kampen schat het aantal per jaar op 320 hetgeen dan een schadepost betekent van 40.000 Euro. Soms beseffen mensen niet dat ze illegaal handelen, ook wanneer ze ’slechts’ een gevonden bord meenemen dat langs de staat ligt. De geldboete is een bedrag tussen de €100 en €200.
„Plus een strafblad,” voegt De Rouwe daaraan toe, hoewel hij dat niet nader kon duiden. Het gaat om de aantekening die op een strafblad gemaakt wordt. Diefstal wordt als een overtreding gezien, waarvoor men een strafblad krijgt. Een aantekening daarop krijgt men bij een celstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van ten minste honderd Euro.

Inleveractie
Op initiatief van medewerkers van de gemeentewerf, is er een inleveractie opgezet. Dit is eenmalig. Alleen op onderstaande inlevermomenten en -plaatsen kunnen de borden ongestraft en anoniem teruggebracht worden. Wil men kans maken op een legaal uniek verzamelexemplaar, moet de naam van de ’vinder’ wel bekend zijn. Er is namelijk een ”gepersonaliseerd bord naar keuze” te winnen.
Op de volgende tijden en plaatsen ontvangen medewerkers van de gemeente u en uw verkeersborden met open armen:
vrijdag 7 oktober van 18.30 tot 20.30 uur
• zaterdag 8 oktober 2022 van 8.30 tot 10.30 uur
• vrijdag 14 oktober 2022 van 18.30 tot 20.30 uur
• zaterdag 15 oktober 2022 van 8.30 tot 10.30 uur
• Brunnepe, parkeergarage Buitenhaven (tegenover Tweewielercentrum Kok)
• Kampen, parkeerplaats KHC (Veneweg 1)
• Wilsum, parkeerplaats MFC De Toekomst (Quarles van Uffordweg 2)
• ’s-Heerenbroek, parkeerplaats de Kandelaar (J.W. van Lenthestraat 2)
• IJsselmuiden, Erfgenamenstraat (voorzijde Het Lokaal)
• IJsselmuiden, Tasveld 19 (bezoekersparkeerplaats gemeentewerf)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x