Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen zijn begonnen

Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen zijn begonnen

Hanze, Nieuws 0 Comment

’s Middags vlootschouw en
’s avonds grootse opening op IJssel

Na jaren van voorbereiding door de organisatie en na weken de inwoners voorbereid te hebben, zijn de Internationale Hanzedagen 2017 donderdag van start gegaan. Op de IJssel krioelde het halverwege de middag van grote en kleine schepen. Die passeerden daarbij aan de achterzijde het drijvende podium waarop de gehele avond optredens werden gegeven nadat drie hoogwaardigheidsbekleders met trots het bijzondere evenement hadden ingeleid.

Vlootschouw voor het Kamper Stadsfront.

Alles wat maar varen kan in Kampen was uitgenodigd om deel te nemen aan de vlootschouw. In het Engels Sail-in en in het Duits Einlaufparade. Dezer dagen kent Kampen drie voertalen. Twee reconstructies van Hanzeschepen uit Duitsland zouden de Kamper Kogge vergezellen maar de Lisa von Lübeck moest na een zware storm halverwege de reis terug naar huis. De Wissemara leverde een prestatie van formaat door, ondanks de opgelopen vertraging, toch een paar uur voor de vlootschouw te arriveren, tegen de verwachting in (zie onderaan). Onder aanvoering van de twee kogges werd van de Loswal naar de Stadsbrug gevaren waarbij de Wissemara meerdere kanonschoten loste als groet aan de stad en haar inwoners. Het jonge publiek op de oevers van IJsselmuiden kreeg er geen genoeg van en scandeerde om meer.

De Kamper Kogge vaart de Wissemara voor.

Na de stad gegroet te hebben, keerden alle vaartuigen en de kogges legden aan bij de Koggewerf. Daar stonden al mensen klaar om de kogges te verkennen vanaf dek maar dat is vrijdag pas mogelijk. Dan opent ook de Hanzemarkt en starten tal van activiteiten. Teveel om te beschrijven dus Kamper Nieuws brengt vanaf zaterdag een verslag in beeld (met terugwerkende kracht) dat gestaag zal groeien. Tot het begin van de avond bleef het stralende weer waardoor de opening ook bij prachtig weer plaats vond. Achtereenvolgens voerden burgemeester Koelewijn, Commissaris van de Koning Ank Bijleveld en burgemeester Bernd Saxe het woord. De laatste is als burgemeester van Lübeck de burgemeester van de hoofdstad van het Hanzeverbond. Na zijn woorden begonnen de optredens die uiteen liepen van klassiek tot populaire meezingers. Guido Dieter bracht het vol vuur met zijn orkest, een projectkoor en enkele solisten maar de echte show werd gestolen met prachtige dansoptredens van Vuur en Vlam uit Kampen. De komende dagen staat de Hanzestad Kampen op zijn kop. Het feest is begonnen!

Burgemeesters Bernd Saxe & Bort Koelewijn

Zie ook:
Storm blaast komst Lisa von Lübeck naar Hanzedagen af
Eerste auto voor Hanzedagen weggesleept
Festivalmagazine (20Mb)
Plattegrond en programmablokken

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x