Internationale Hanzedagen 2018 in Rostock staan op losbarsten

Internationale Hanzedagen 2018 in Rostock staan op losbarsten

Hanze, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Kamper Kogge, kunstwerk en vertegenwoordigers heelhuids gearriveerd

Vandaag is het al een drukte van belang in het (water rondom het) Duitse Rostock en vanavond beginnen aldaar de Internationale Hanzedagen 2018 officieel. Na de succesvolle dagen in Kampen vorig jaar overhandigde Bort Koelewijn de vlag aan Bernd Saxe, de toenmalige burgemeester van Rostock. De Kamper burgemeester is er bij in Rostock, samen met de Kamper Kogge en het Kamper kunstwerk, die allen de overtocht goed doorstaan hebben.

Dubbel feest
De 38e editie van de Internationale Hanzedagen worden in Rostock gevierd samen met het 800-jarig bestaan van de stad in het noorden van voormalig Oost-Duitsland. Na drie jaar van voorbereiding verwelkomt de historische en cultuurrijke stad de komende dagen zo’n 2000 gasten uit 115 Hanzesteden in 16 Europese landen. Kampen wordt vertegenwoordigd door een delegatie van het gemeentebestuur en natuurlijk de Kamper Kogge. Het vlaggenschip van Kampen is gisteren gearriveerd in Rostock en staat vandaag met een groot artikel in de plaatselijke krant. De Kamper Kogge heeft lading meegenomen uit Nederlandse Hanzesteden (zie onderaan) evenals andere Hanzesteden producten van eigen makkelijk zullen aanleveren voor een Hanzehandelsinitiatief van Rostock. Zo zijn ook de Wissemara en de Lisa von Lübeck met volle ruimen gearriveerd om op de kade van Rostock op authentieke wijze te worden uitgeladen. Bij de vlootschouw vorig jaar voer Kamper Nieuws mee met de Wissemara en eerder met de Lisa von Lübeck (zie onderaan).

Zout, marsepein, wijn en bier worden aan boord gebracht van de Lisa von Lübeck.

Kamper kunst
Een andere initiatief vanuit Rostock, waarop Kampen heeft ingehaakt, is een tentoonstelling met kunstwerken uit de Hanzesteden. Susanne Maria Wolf heeft op verzoek van het gemeentebestuur van Kampen een fraai en doordacht kunstwerk gemaakt onder de naam ’Holding on to Glory’. Vorige maand presenteerde ze het in IJsselmuiden (zie onderaan) en vorige week heeft de kunstenares met Duitse wortels het zelf naar Rostock gebracht. Daar wordt het samen met de andere ingebrachte Hanzekunstwerken tentoongesteld in de Hochschule für Musik und Theater. Deze kunstopleiding is in 1994 opgericht en is sinds 2001 gevestigd in het voormalige Sint Catherinaklooster. Als onderdeel van de HanseArtWorks 2018 kan daar een moment van verstilling opgezocht worden temidden van alle drukte van de Internationale Hanzedagen 2018 in Rostock die donderdagavond om 19u losbarsten. Waarbij kunst, kogge, schout en schepenen van Campen niet zullen ontbreken.

Susanne Wolf met een deel van haar kunstwerk (foto: René van der Weerd)

Zie ook:
Bepakt en bezakt gaat de Kamper Kogge op reis (video)
Susanne Maria Wolf levert Kamper kunstbijdrage aan Rostock
Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen zijn begonnen
Vaartocht met de Lisa von Lübeck

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x