Kamperveer introduceert zich tijdens Kamper Ui(t)dagen (video)
Nieuws, Video 12 augustus 2022, 0 CommentNieuwe ’watertaxi’ verbindt laagdrempelig het achterland met de stad
Het befaamde Kamper stadsfront is het mooist te bewonderen vanaf het water. Tijdens de Kamper Ui(t)dagen kon men dit laagdrempelig beleven met het nieuwe Kamperveer. Naast de commerciële rondvaartboten en -tochten is dit een gesubsidieerd project om de nautische visie van Kampen te versterken. Voor fietsers en voetgangers worden over water diverse verbindingen gelegd tussen het achterland van Kampen en de Hanzestad zelf.
Inclusiviteit
Naast fietsen is ’t Kamperveer ook goed te betreden met rolstoel en rollator. Tijdens de Kamper Ui(t)dagen ging de ijscokar van Perron 1 mee. De uitspanning op het Kamper station zorgde op ’t Kamperveer voor koffie, thee, een sapje, een versnapering en ijs, dit alles biologisch en duurzaam. Opstappunt was die dagen onderaan de kademuur van de Oude Buitenhaven of bij de aanlegsteiger van de Taveerne, achteraan op de Koggewerf.
Wanneer na benedenstrooms ook op de IJsselkade bovenstrooms electrakasten zijn gerealiseerd, hetgeen de gemeente al enige tijd geleden toezegde, zal ’t Kamperveer meerdaags gaan varen volgens een nog vast te stellen vaarschema.
Kleinschalig
’t Kamperveer is een initiatief van Stichting Campen Zien. Met de ’watertaxi’ kunnen maximaal twaalf personen mee plus fietsen. Op dit moment kent het aluminimum elektrisch aangedreven scheepje geen vaste zitplaatsen, naast enkele losse stoelen, maar er wordt gedacht over los te bevestigen bankjes aan de reling. De te overbruggen vaarafstanden zijn niet groot.
Op dit moment is de belangrijkste verbinding van het station naar de Koggewerf en heen en weer varen voor het stadsfront. In de toekomst volgen aanlegpunten bij Seveningen, in de Mandjeswaard (voor bijvoorbeeld ERF1) en een nog te realiseren mini-camping bij het Kikkergat. Daarnaast kan er naar Wilsum gevaren worden of bijvoorbeeld een gecombineerde vaar-/wandel-/fietstocht in het buitengebied.
Veerpont
’t Kamperveer is gerealiseerd door investeringen van gebiedspartijen en ondernemers plus Leadersubsidie van de Europese Unie, provincie Overijssel en gemeente Kampen. Deze subsidies zijn bedoeld voor samenwerkingsverbanden die zich richten op plattelandsontwikkeling.
Zoals hiervoor al enkele puntjes weren aangestipt, is ’t Kamperveer nog ontwikkeling, zowel qua aanlegplaatsen, vaarschema als vervoersdoelen. Het scheepje is speciaal voor dit project ontworpen. De stuurlui worden goed opgeleid en hebben het bij betalende passagiers verplichte vaarbewijs. Feitelijk gaat ’t Kamperveer ook als een soort veerpont fungeren. Daarmee is het een knipoog naar het veer dat vroeger voer van de kop van de Veerweg naar Seveningen. Als straks projectontwikkelaar Mateboer de beeldbepalende Schepmanpanden aan de Veerweg heeft gesloopt, herinnert alleen de straatnaam aan dat verleden. Plus ’t Kamperveer.
Zie ook:
• Perron 1 biedt weer verse koffie op treinstation (2021)
• Bijzondere boten in Buitenhaven (2019 – video)