IVN wijst Kampen aan voor Tiny Forests (video)

IVN wijst Kampen aan voor Tiny Forests (video)

Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Villa Nova wil graag minibos aanleggen samen met Stroomdal

De 15 gemeenten zijn bekend waar IVN in totaal 45 Tiny Forests wil aanleggen. Kampen was één van de 37 gemeenten die in de race waren hiervoor en is geselecteerd. Binnen Kampen zijn er meerdere locaties in beeld en Villa Nova is er één van. Directeur Jeroen Kolbe droeg het idee aan bij de gemeente en GroenLinks vroeg er in de gemeenteraad aandacht voor.

Tiny Forests
Het idee van Tiny Forest, een dichtbegroeid inheems bos van een halve hectare, is afkomstig uit India. Het concept is bedacht door ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij had zich laten inspireren door de bosbouwmethode van de bomenexpert Akira Miyawaki. Deze Japanse wetenschapper ontwikkelde in de zeventiger jaren een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Sharma vertaalde Miyawaki’s aanpak naar een stadsomgeving.
In Kampen werd Jeroen Kolbe geïnspireerd door het TV- en radioprogramma Vroege Vogels dat aandacht schonk aan de opening van een Tiny Forest. Hij legde contact met de gemeente terwijl de onderwijscoach, Saskia Nuij, informeerde bij IVN. In de gemeenteraadsvergadering van maart vroeg GroenLinks naar het, volgens het college, ”sympathieke project”. Gemeente Kampen diende een aanvraag in om één van de partnergemeenten te worden binnen het IVN-project.

Rechtsachter de beoogde locatie voor een Tiny Forest bij Villa Nova en Het Stroomdal.

Geselecteerde gemeenten
Vijftien gemeenten zijn aangewezen om Tiny Forests aan te leggen, waaronder Kampen. In samenwerking met IVN Natuureducatie, scholen en buurtbewoners worden er in totaal 45 minibossen aangelegd als ”prettige plek voor dieren en mensen welke bovendien zorgt voor verkoeling, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval”.
Bij de selectie heeft IVN onder andere gekeken naar ligging, draagvlak, goede samenwerking in de buurt en naar de motivatie. Deze is groot bij Jeroen Kolbe, directeur van OBS Villa Nova, en de overburen, CBS Het Stroomdal, waarmee Kolbe de plannen besproken heeft. Als locatie ziet hij de grote heuvel voor zich naast het sportveld. Dit valt officieel buiten het schoolterrein en daarmee wordt het, evenals het sportveld, toegankelijk voor de hele wijk Onderdijks.
De gemeente ziet voldoende kansrijke locaties om dit en volgend jaar drie Tiny Forests aan te leggen. Samen met GroenLinks zijn potentiële plekken in Kampen, IJsselmuiden, Grafhorst en ’s-Heerenbroek in kaart gebracht. De beslissing volgt nog en de eerste aanleg is gepland in het najaar. Met dank aan IVN Natuureducatie, de Nationale Postcode Loterij en de Fred Foundation.Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x