Hulpdiensten beleven geen bijzondere jaarwisseling

Hulpdiensten beleven geen bijzondere jaarwisseling

Nieuws 0 Comment

Noemenswaardige incidenten blijven uit – ook over carbidbeleid

De overgang naar het nieuwe jaar 2019 heeft voor de hulpdiensten in Kampen geen onrustige nacht opgeleverd. Politie en ambulance hoefden niet met spoed in actie te komen. De brandweer kwam haar tijd hoofdzakelijk door met door met het blussen van afval- en containerbranden. Burgemeester Koelewijn laat zich positief uit over zijn nieuwe, door de gemeenteraad geaccordeerde, carbidbeleid. De evaluatie volgt over een paar maanden.

Politie
Tijdens de jaarwisseling heeft de politie 97 meldingen en ”eigen signaleringen van de politie” ontvangen volgens korpschef Johan Ekkel, hetgeen ”minder dan gemiddeld” zou zijn. In de Oudestraat werd een man opgepakt wegens openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde. In de Jan Ligthartstraat zouden twee mannen illegaal afval hebben verbrand. Van hen is het autokenteken bekend.
Later heeft aan de Rolklaver een man zich verzet tegen aanhouding vanwege het “gevaarlijk afsteken van carbid en vuurwerk”. ‘s Nachts is in een horecagelegenheid aan de Flevoweg een man opgepakt die “stekende bewegingen maakte met een mes”.

Ambulance
Ondanks het volgens de BOCK-campagne (zie onderaan) gevaarlijke carbidschieten met een deksel, hebben zich, voor zover bekend, geen incidenten voorgedaan met carbidschieten. Wel werd een groep schutters op de Koornmarkt naar elders verwezen omdat dat geen aangewezen plek was volgens het nieuwe beleid.
Op de spoedeisende hulp van het Isalaziekenhuis in Zwolle kwamen twee mensen binnen met (licht) vuurwerkletsel. Ook in steden als Apeldoorn, Deventer en Zutphen was het aantal vuurwerkslachtoffers op de vingers van één hand te tellen.

In de Groenestraat brandde op oudejaarsavond een garagebox uit.

Brandweer
In de nacht van Oud & Nieuw kwam Brandweer IJsselland 71 keer in actie vanuit de verschillende posten. Dit was een lichte stijging ten opzichte van 2018 toen de brandweer 62 keer uitrukte. Van de meldingen dit jaar waren er 53 brandgerelateerd. Het is niet bekend of daartoe ook de enkele vreugdevuren zijn gerekend die te hoog werden, zoals aan de Noordweg, en om die reden geblust werden.
Het betrof met name afval- en containerbrandjes die geblust moesten worden (37 uitrukken).
In de Groenestraat was een serieuze brand waar één garagebox, van een groepje van vier, uitbrandde. Eerder op de avond was er ook een afvalbrand geweest bij de flats aan de Wortmanstraat.

De raadsvergadering op 13 december jl. was druk bezocht door carbidschutters.

Carbidbeleid
Dit jaar was het in Kampen voor het eerst niet meer toegestaan om overal met melkbussen te schieten. Aanvankelijk waren er in de hele gemeente 25 plekken aangewezen waar men mocht schieten met carbidschieten. Later werden dat er 34 en na een door carbidschutters drukbezochte raadsvergadering op 13 december werd dat aantal vastgesteld op 56. In de media laat burgemeester Koelewijn zich positief uit over het verloop van de nieuwe koers. Regio IJsselland deed dit jaar voor het eerst mee aan de BOCK-campagne maar in Kampen ”letten de schutters op en ook op elkaar” aldus Bort Koelewijn. Over het vervolg van de aangewezen plekken laat hij zich nog niet uit.

De carbidschutters verzamelen zich buiten bij het gemeentehuis voor de raadsvergadering.

Gezelligheid
In de gehele regio IJsselland zijn er geen meldingen geweest van agressie of geweld tegen medewerkers van hulpdiensten ofschoon een landelijke campagne daarvoor wel de aandacht vroeg. Uit de reacties van de politie mag geconcludeerd worden, volgens de burgemeester, dat in de voorbije viering van Oud & Nieuw ”gezelligheid en gemoedelijkheid voorop hebben gestaan.”

Zie ook:
Wie is de BOCK bij de buren? (video)
Veel vuur maar alles onder controle (vorige jaarwisseling)
Voorschot op carbidschieten (voorbereiding vorig jaar)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top