Jaarwisseling 2020-2021 strak aan banden (video)

Jaarwisseling 2020-2021 strak aan banden (video)

Gemeente, Nieuws, Video 0 Comment

Carbidschieten toegestaan in Kampen onder strikte voorwaarden

Het jaar 2020 eindigt in stijl. Met woorden die het afgelopen driekwart jaar domineerden: annulering, afzegging en omboeking. Het landelijke verbod op vuurwerk en fysieke samenkomsten moet de situatie in de door de coronapandemie opgejaagde ziekenhuizen werkbaar houden. Buiten de ziekenhuizen gaat de voorbereiding op de jaarwisseling door. Vandaag liepen de winkels vol en plaatste gemeente Kampen dranghekken op plaatsen waar met melkbussen geschoten mag worden – onder toezicht.

Sober
Gemeente Kampen spreekt over een ”sobere jaarwisseling”. Vuurwerk is niet toegestaan evenmin als vreugdevuren, muziek, vuurtonnen of vuurkorven op de openbare weg. Carbidschieten valt buiten de landelijke verordeningen en wordt lokaal geregeld. Veiligheidsregio IJsselland heeft het melkbusschieten niet per definitie verboden. Daarop volgde koortsachtig overleg tussen betrokken partijen in Kampen.
Burgemeester Koelewijn hoopte ”een gaatje lucht” te kunnen behouden voor de door coronamaatregelen geteisterde bevolking. Dat is gelukt na het vaststellen en communiceren van de volgende afspraken:
• Schutters moeten zich vooraf aanmelden bij de gemeente en krijgen een polsbandje van het Carbidschuttersgilde.
• Schieten is alleen toegestaan op aangewezen plekken (34 stuks in Kampen en 16 in IJsselmuiden).
• Geen partytenten, barretjes, vuurcontainers en dergelijke. Vuurkorven zijn alleen op eigen terrein toegestaan.
• Geen inschieten op voorafgaande dagen. Schieten is alleen toegestaan tijdens de gebruikelijke vuurwerktijden van DO 31-12 10u00 tot VR 01-01 02u00.
• Coronamaatregelen blijven gelden dus geen groepsvorming van meer dan drie personen buiten en twee personen binnen.
De gemeente heeft een instructievideo gemaakt voor veilig carbidschieten, zoals Kamper Nieuws vorig jaar al maakte (zie onderaan).

De aftrap van de BOCK-campagne vorig jaar in Fluitenberg.

Regisseur
Elke schietlocatie kent een regisseur die het schieten in goede banen moet leiden en de coronamaatregelen in de gaten moet houden. In andere plaatsen is dat de BOCK maar Kampen doet niet mee aan die carbidcampagne (zie onderaan). Dit jaar is het de zesde keer dat de campagne voor veilig carbidschieten in de noordelijke provincies wordt gehouden. Het motto van de Bewust Oplettende Carbid Knaller is dit jaar: ”Verknal het niet!”
Die oproep doet ook politiechef Johan Ekkel van het Kamper politiekorps. Hij wijst erop dat door de uitzonderingspositie van carbidschieten de traditie onder de loep zal liggen van de (landelijke) media. Zoals dat ook opgaat voor de kerken, van wie enkele door de (social) media werden neergesabeld na onbegrepen lokale toepassing van de regels.
Voor de politie komt het dit jaar aan op ”tactvol optreden” volgens politiewetenschapper Jaap Timmer (VU Amsterdam). Het uithoudingsvermogen van jongeren (en ouderen) kan niet oneindig op de proef worden gesteld door het Haagse coronaregime. De lontjes zijn kort.
Sterker nog, die ontbreken bij gebrek aan (legaal) vuurwerk zoals ook bij melkbussen. Melkbussen zelf en carbid zullen niet ontbreken bij de Kamper jaarwisseling anno 2020.

Zie ook:
Prikje: ”Vijf voor twaalf voor vuurwerk” (feb. 2020)
Brandweer IJsselland beleeft ”rustige jaarwisseling” (jan. 2020)
BOCK-campagne van start zonder Kampen (dec. 2019 – video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x