Van bosbeheerder tot bekroond thrillerschrijver

Van bosbeheerder tot bekroond thrillerschrijver

Kunst & Cultuur, Nieuws, Regionaal, Video 0 Comment

Kampenaar Jacob Vis ontvangt prijs voor gehele oeuvre

Na vele nominaties en diverse eerdere prijzen, heeft Jacob Vis (80) uit Kampen op het Thrillerfestival in Zoetermeer een prijs gekregen voor zijn gehele werk. De Gouden Vleermuis werd op de laatste dag van het festival uitgereikt door Jan Slagter, directeur van omroep MAX. Vis is in zijn nopjes met de prijs voor de vele misdaadromans die hij schreef. In een roman uit 2004 speelt een, toen nog niet als zodanig bekend, coronavirus een cruciale rol.

MAX Gouden Vleermuis
Stichting Nederlands Thrillerfestival stelde in 2013 de Gouden Vleermuis in als oeuvreprijs voor een schrijver van meerdere spannende boeken. Sinds 2019 is vanwege de op het Boekenfestival gerichte subsidie van Omroep MAX de titel van de prijs gewijzigd in de MAX Gouden Vleermuis. Het Boekenfestival is een onderdeel van het jaarlijkse Thrillerfestival.
De winnaar van de MAX Gouden Vleermuis krijgt een oorkonde, een sculptuur en een geldbedrag van €5.000. De jury, bestaande uit Cees van Rhienen (voorzitter), boekenrecensent Coenraad de Kat en Guy Doms, koos dit jaar unaniem voor Jacob Vis.

Vliegende start
Met name de eensgezinde keuze en het lovende juryrapport doet de thrillerauteur deugd. Jacob Vis werd in 1940 geboren in Heemstede en groeide in Haarlem op als Job Vis. Voor zijn schrijverspseudoniem greep hij weer terug op Jacob Vis, zoals zijn geboortekaartje vermeldde. Volgens Tomas Ross moest zijn schrijverspseudoniem een drieklank luiden.
Dankzij deze bekende misdaadschrijver maakte Vis in 1987 zijn debuut bij uitgeverij Het Spectrum nadat uitgeverij Bruna hem had afgewezen. De debuutroman ‘Prins Desi’ over de strijd tussen Bouterse en Brunswijk sloeg in als een bom. In het interview met Kamper Nieuws merkt Vis op dat dat boek ”vol beginnersfouten” zat. De winnaar van de Gouden Vleermuis maakte een vliegende start.

Thrillerauteur Jacob Vis met zijn kat Jet (archieffoto uit 2011).

Coronavirus
Inmiddels heeft Jacob Vis 21 thrillers, 1 truecrime story, 2 jeugdromans en 3 historische romans op zijn naam staan. De truecrime story speelt zich af in Oost-Flevoland waar Vis bij Staatsbosbeheer opklom van beheerder tot consultant. Voor zijn werk verhuisde Vis eerst naar Dronten en later naar Kampen. Hij werd door een advocaat bevraagd over de grond om te staven dat een lijk daar niet gevonden kon zijn. Uiteindelijk heeft Vis zich het hele politiedossier eigen gemaakt en zich ingezet voor de onterecht veroordeelde persoon: ’Het Rijk van de Bok’.
Een roman uit 2004 zou zich ook in deze tijd kunnen afspelen. In ’Barabbas’ neemt een geniale joodse wetenschapper met een remake van het Spaanse griepvirus (ook een coronavirus maar destijds nog niet als dusdanig bekend) wraak op zijn pestkoppen van vroeger. Vanwege de hernieuwde belangstelling heeft de uitgever een luisterboek uitgebracht van de thriller onder de niet te missen titel ’Virus’.

Nominaties
De Kamper thrillerauteur werd één keer genomineerd voor Het beste Boek van Overijssel, vijf keer voor de Gouden Strop, twee keer voor de Gouden Vleermuis (nu dus gewonnen) en twee keer voor de Diamanten Kogel. In 2015 won hij deze Belgische prijs met ’De Zwarte Duivel’ en sprak daarover met RTV Oost (zie onderaan). RTV Oost verkoos Vis in 2011 tot Kunstman van Overijssel, dat als naambordje onder zijn voordeurbel hangt.
Voor volgend jaar zit er weer een nieuwe misdaadroman in de pen, verklapt Vis tegenover Kamper Nieuws. Daarin wil hij het personage van commissaris Ben van Arkel iets meer uitwerken. Dit personage, dat achtereenvolgens werkt in Amsterdam, IJsselmonde (Kampen) en Zwolle, komt in veertien romans voor waarvan sommige in het Duits zijn vertaald.
Zijn staat van dienst leverde Vis de oeuvreprijs op tijdens het Thrillerfestival. De entourages van het festival, waar omheen in Zoetermeer een hele thrillerweek wordt georganiseerd, was niet zo spannend als de naam doet vermoeden: de entourage van het Thrillerfestival was volledig coronaproof.

Jan Slagter reikt de Gouden Vleermuis uit aan Jacob Vis.

Meer boekennieuws:
Kunst met woorden als troost voor zorgsector in coronatijd
Debuterend Kamper dichteres presenteert eerste bundel
Enthousiast gedreven KinderzwerfboekenStation aan Sterrekroos
’De Boekenman’ houdt het in Kampen voor gezien


In 2015 sprak Jacob Vis in Expeditie Oost over de Diamanten Kogel die hij dat jaar won voor het tweeluik ’De Zwarte Duivel’.


Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x