PvdA-coryfee Janita Tabak stapt over naar Hoogeveen

PvdA-coryfee Janita Tabak stapt over naar Hoogeveen

Gemeente, Nieuws, Politiek, Regionaal 0 Comment

Kamper raadslid wordt wethouder in zakencollege gemeente Hoogeveen

In Hoogeveen wordt donderdag een nieuw college van B&W geïnstalleerd. Eén van de nieuwe wethouders is PvdA-raadslid en fractievoorzitter Janita Tabak die daarmee afscheid neemt van de Kamper politiek, waar ze al eens wethouder was. Er treedt een zakencollege aan in Hoogeveen nadat de coalitie in juli viel. In Kampen neemt raadslid Manfred Haveman haar taken over. Burgerraadslid Theo Nieuwenhuizen neemt op zijn beurt Haveman’s raadszetel in.

Zakencollege
Tabak wacht een uitdaging in Hoogeveen waar begin juli coalitiepartner Gemeentebelangen het vertrouwen opzegde in het college met CDA en CU. Een week na elkaar stapten de twee wethouders van Gemeentebelangen op na een vertrouwensbreuk met het CDA. De financiële situatie is er nog slechter aan toe dan in Kampen. Als Hoogeveen niet tijdig een sluitende begroting presenteert, dan dreigt ze Assen na te volgen dat eerder tijdelijk onder preventief financieel toezicht stond.
Na Smallingerland is Hoogeveen de tweede Nederlandse gemeente die halverwege de raadsperiode een zakencollege krijgt. Dat is een college van deskundigen die een gemeente leidt vanuit kennis en ervaring en niet vanuit een politieke kleur. “Het gevaar van een zakencollege is dat de bestuurders niet de betrokkenheid en de feeling met Hoogeveen en de ambtelijke organisatie hebben. Het voordeel is weer dat zulke wethouders wel kennis en kunde in huis hebben en objectief en zakelijk zijn. Het is een moeilijke afweging”, zegt de Hoogeveense onderzoeksspecialist Jan Andela voor RTV Drenthe.

Burgemeester Koelewijn en wethouder Tabak geven hun mening over de expositie in het Huys der Kunsten.

Woonplaats
Een voordeel van een zakencollege voor Tabak is het ontbreken van de verplichting om te verhuizen. In totaal reageerden 82 sollicitanten op de vacante functie van wethouder, waaronder 18 vrouwen en 19 in Drenthe woonachtige sollicitanten. Janita Tabak krijgt de portefeuille Zorg, Cultuur en Organisatieontwikkeling. In 2011 volgde ze in Kampen wethouder Jan Wieten op en hield ze zich tot 2014 bezig met volkshuisvesting, monumentenzorg en cultuur.
Janita Tabak (50) was vanaf 2002 raadslid voor de PvdA in Kampen. Naast de drie jaar wethouderschap is ze ook plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad geweest evenals voorzitter van het presidium. De kersverse Drentse wethouder heeft een adviesbureau op het gebied van organisatieontwikkeling voor met name culturele organisaties. Tevens vervult ze meerdere toezichthoudende functies in de woon- en cultuursector. Tot de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zal ze haar handen vol hebben aan de Hoogeveense crises in buurprovincie Drenthe.

Zie ook:
Janita Tabak trapt raadsperiode creatief af
Koelewijn en Tabak bespreken ”De smaak van de burgemeester”
Schuttersgilde bedankt betrokkenen tijdens raadsvergadering
Janita en Ronald pleiten voor elektronisch stemmen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x