Rijk stelt geld beschikbaar voor jongerenactiviteiten

Rijk stelt geld beschikbaar voor jongerenactiviteiten

Gemeente, Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Gemeente heet ideeën welkom voor vervolgeditie ’Jeugd aan Zet’

Voor jongeren die zich vervelen in de huidige crisistijd, stelt de Rijksoverheid geld beschikbaar om activiteiten te organiseren. Na de zomereditie van ’Jeugd aan Zet’, waaruit in Kampen het idee van de ParkLounge voortkwam, is er nu een vervolg onder de noemer Wintereditie. Organisaties die met jongeren werken, kunnen een bijdrage aanvragen om activiteiten voor jongeren te stimuleren.

ParkLounge
In een voortdurende poging de coronapandemie onder controle te krijgen, heeft de overheid veel sectoren en geledingen van de maatschappij stilgelegd. De focus ligt sinds enige tijd op het voorkomen van besmettingen en daarvan krijgen ook jongeren de Zwarte Piet toegeschoven. Veel activiteiten waren al voor hen weggevallen en daarom werd in de zomer het landelijke initiatief ’Jeugd aan Zet’ geïnitieerd. Gemeente Kampen werd daarop geattendeerd door haar inmiddels definitief vertrokken gemeentesecretaris Anky Griekspoor. Uiteindelijk resulteerde dat in de ParkLounge, een grote hangplek in het Stadspark (zie onderaan). Dit project sloeg niet aan en doofde uit als een nachtkaars.

Wintereditie
In een vervolgeditie van ’Jeugd aan Zet’ kunnen gemeenten eenmalig € 10.000 rijksgeld ontvangen uit het budget voor maatschappelijke diensttijd. Het Veiligheidsberaad onder voorzitterschap van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft alle burgemeesters opgeroepen mee te doen.
Volgens de VNG is de zomereditie succesvol geweest. Die gold voor gemeenten tot 60.000 inwoners en was gericht op jongeren tussen 12 en 18 jaar. Nu is er sprake van een uitbreiding en kunnen gemeenten organisatorische ondersteuning krijgen. Opgave van activiteiten voor jongeren van 13 tot en met 27 jaar is mogelijk tot en met de voorjaarsvakantie (28 februari).

De ParkLounge in het Stadspark in opbouw (juli 2020).

Overlast
Er is sprake van een toenemende overlast van jongeren in de openbare ruimte, volgens de VNG, doordat dagelijkse activiteiten voor jongeren door de coronacrisis niet of niet goed mogelijk zijn, zoals onderwijs, sport, sociale ontmoetingen en werken. De overheid lijkt zich bewust te zijn van het effect van de beperkende coronamaatregelen op de fysieke en psychische gezondheid van jongeren. Daarover is ”groeiende zorg” en een commissie onder leiding van Paul Depla is binnen de VNG, en samen met het Rijk, zoekende naar oplossingen.
De te organiseren jongerenactiviteiten mogen niet in strijd zijn met de coronaregels en moeten “van toegevoegde waarde zijn voor de samenleving en de jongeren zelf”. Hoe eerder een aanvraag binnen is (zie onderaan), hoe groter de kans dat er een bijdrage wordt ontvangen.

Zie ook:
Loze ruimte Stadspark in gebruik als hangplek
Aanvraag Jeugd aan Zet 2021

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x