Schaken voor de deur van Zalker dorpshuis ’An de Steege’

Schaken voor de deur van Zalker dorpshuis ’An de Steege’

Nieuws, Sport 0 Comment

Jeugdschaakambassadeur neemt nieuw chesscourt in gebruik

Terwijl een inwonersdelegatie in Zuid-Duitsland de Dorpsprijs in ontvangst nam, werd ’thuis’ een ’chesscourt’ in gebruik genomen. Bij het MFD ’An de Steege’ is op een kleine pilaar een marmeren schaakbord geplaatst. Initiatiefneemster Jettie Plender hoopt hiermee ”een nieuwe start te maken met de schaakcultuur in Zalk”. Zij had de regionale jeugdschaakambassadeur uitgenodigd om de aftrap te verrichten.

Schaaksport
De vrijwel echte Zalkse inwoonster is een groot schaakliefhebster, al sinds meneer Hup op de MAVO het had geïntroduceerd. Plender prijst de denksport aan voor mentale weerbaarheid en mentale fitheid, voor iedereen en voor alle leeftijden.
Matthijs Driessen (9) en Wietze Fokker (12) namen, ondanks de stromende regen, het chesscourt als eersten in gebruik. Wietze komt uit Zalk en Matthijs was speciaal uit Epe gekomen. Met plezier want hij deelt met Plender de wens om de schaaksport te bevorderen, onder de jeugd in zijn geval. Om die motivatie is hij uitgeroepen tot jeugdambassadeur voor schaken in Noordoost-Nederland. Matthijs, die al schaakt vanaf zijn vijfde levensjaar, brengt zijn passie graag over op anderen.

Schaakhulp
Matthijs krijgt les van een schaakcoach uit zijn woonplaats. Voor Zalk heeft Plender inwoners gevraagd of zij als schaakmaat mensen het strategische denkspel willen leren of begeleiden. De schaakstukken zijn geschonken door een inwoner en het schaakbord zelf is mede bekostigd vanuit het gemeentelijk Heropeningsfonds. De klusjesman heeft het chesscourt strak in de grond gezet.
In het dorpshuis zijn de schaakstukken te leen en kan het bord gereserveerd worden. Bij ingebruikname werd het geheel meteen op weersbestendigheid getest. De regen deerde, mede door de paraplus, noch de spelers noch het chesscourt. Matthijs en Wietze bleven geconcentreerd op het spel en lieten zich niet afleiden.

Concentratie aan het chesscourt bij Wietze Fokker.

Schaakbond
Volgens schaakcoach J. Zwartjes uit Epe is Matthijs met zijn negen jaar één van de beste schakers van Nederland in zijn leeftijdscategorie. Hij heeft een rating van tegen de 1200 en werkt met de stappenmethode van Cor van Wijgerden. Deze wordt ondersteunt door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Matthijs heeft uitdagingen nodig om zijn hoogbegaafd brein uit te dagen. Contacten met gelijkgestemden leveren tevens een gezonde bijdrage door het sociale aspect.
Na de aftrap en het spel begon in het dorpshuis de dorpsvergadering. Dit alles in afwezigheid van acht inwoners. Die waren afgereisd naar Beieren voor de gewonnen Dorpsvernieuwingsprijs. De zilveren plek (figuurlijk) werd tijdens een feestelijk programma samen met andere winnende dorpen uit Europa overhandigd, waarover later meer. Aan Matthijs en Wietze ging dit alles voorbij, gekluisterd aan het nieuwe chesscourt bij ’An der Steege’ in Zalk.

Zie ook:
Europees jurylid opent nieuwe molenwinkel in Zalk (2022)
Zalk wint landelijke Dorpsvernieuwingsprijs (2022)
Eigen groenbeheer biedt toekomst voor MFD Zalk (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x