Jeugdbrandweer rukt uit voor Stadsgehoorzaal

Jeugdbrandweer rukt uit voor Stadsgehoorzaal

Nieuws 0 Comment

Realistische nachtoefening tijdens
24-uursdienst op kazerne

 

Het jeugdkorps van Brandweer Kampen-IJsselmuiden heeft afgelopen maandag gemerkt dat het leven van een brandweerman niet licht hoeft te zijn. Tijdens een waakdienst op de kazerne werden ze ruw uit hun slaap gewekt door een brandalarm bij de Stadsgehoorzaal. De gefingeerde brand werd daadkrachtig bestreden waarmee de jeugdbrandweer een goede en mooie oefening beleefde.

Een paar keer per jaar probeert de jeugdbrandweer van Kampen-IJsselmuiden een oefening te houden gedurende een heel etmaal, naast de wekelijkse zaterdagochtenden. Kelvin en Joeri werken zowel bij de vrijwillige brandweer als bij de Stadsgehoorzaal dus de oefenlocatie lag voor de hand. Tevens is in een theater natuurlijk makkelijk een brand te simuleren met licht- en rookeffecten. De groep van zes aspirant-jeugdbrandweerlieden werd tijdens de waakdienst meerdere malen opgeroepen.

De jeugdbrandweer betreedt omstandig de theaterzaal die in lichterlaaie zou staan.

De jeugdbrandweer van Kampen-IJsselmuiden kent momenteel zestien leden, zowel aspirant (15-18) als junior (11-15). De junioren leren de basis en de aspiranten krijgen meer verdieping. Elke zaterdagochtend van 9 tot 11 worden de vele aspecten van het brandweerwerk geoefend en van tijd tot tijd zijn er op zaterdagmiddag wedstrijden. De rugnummers (of cijfers) geven hun functie aan, zoals P voor pompbediende, B voor bewindvoerder, 1/2 voor de aanvalsploeg en 3/4 voor de waterploeg. Bij de volwassen brandweer kent men die taken van elkaar uit het hoofd. Het jeugdkorps wordt begeleid door zo’n vijf brandweermannen, waarvan deze maandagnacht Nick, Sybren en Gerwen aanwezig waren.

De jeugdbrandweer evalueert na afloop de bestrijding van de fictieve brand.

Officieel mogen de jongeren geen brandweerwerk doen omdat ze onder de achttien zijn en omdat ze nog niet de manschapspapieren hebben. Desalniettemin voerden ze de oefening gedreven en professioneel uit. De gesimuleerde brand achter het hoofdpodium van de Stadsgehoorzaal werd snel geblust en er trad geen persoonlijk letsel op. Tijdens de evaluatie in de artiestenfoyer werden ze op enkele slordigheden gewezen. Misschien speelde daarbij toch de onderbroken slaap een rol want enkele jeugdleden gaven aan dat ze toch wel stroef op gang kwamen na gewekt te zijn. Niettemin stroomt er van deze groep volgens de statistieken zeker één jongere door naar de echte brandweer. Naast bewustwording en preventie, is een dergelijke kweekvijver één van de doelen van de jeugdbrandweer. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Zie ook:
Jeugdbrandweer Kampen-IJsselmuiden
Volg het jeugdkorps op Facebook

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x