Jeugdraad Elburg op verkenning bij Natuurspeelplaats

Jeugdraad Elburg op verkenning bij Natuurspeelplaats

Natuur, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Jonge gemeentelijke afvaardiging laat zich inspireren voor eigen project

De Natuurspeelplaats heeft de Jeugdraad van Elburg op bezoek gehad. De basisschoolleerlingen kwamen inspiratie opdoen voor een project dat ze zelf gaan opzetten. Vorig jaar heeft gemeente Elburg een Jeugdraad ingesteld om hun jeugdige inwoners te betrekken bij de gemeente. Enkele meegereisde volwassen raadsleden lieten zich tevens door beheerder Hanjo IJkhout enthousiasmeren.

Jeugdraad
De burgemeester van Elburg, Jan Nathan Rozendaal, installeerde in oktober de eerste Jeugdraad van Elburg. Dit initiatief kwam voort uit een motie van CU-raadslid Janine van de Pol die de Elburger gemeenteraad unaniem aannam.
De Jeugdraad is samengesteld uit leerlingen van groep 8 van basisscholen uit de gehele gemeente. In de schaduwraad zitten leerlingen uit groep 7. Zij hebben nog geen stemrecht tenzij ze de afgevaardigde uit groep 8 vervangen.
Jeugdburgemeester Jesse Moling zit de Jeugdraad voor. Allen keken hun ogen uit op de Natuurspeelplaats.

De ambtsketen van jeugdburgemeester Jesse Moling.

Verkenning
Hanjo IJkhout, oprichter en beheerder van de Natuurspeelplaats in het Groene Hart, heette de jongelui hartelijk welkom: ”Niets moet hier, alles mag, op een natuurlijke wijze”. Hij leidde het gezelschap rond langs de vele onderdelen van de Natuurspeelplaats.
Als eerste kwam het hout van de oude Kamper Stadsbrug ter sprake en vervolgens de bloementuin en de fruitbomen die straks in het Voedselbos komen. De rondleiding vervolgde langs het amfitheater dat regelmatig door groepen wordt gebruikt, de waterpomp uit de Derde Wereld en de groentetuintjes van ZMK-kinderen.
Zowel de Jeugdraadsleden bevroegen IJkhout als ook de officiële raadsleden, waaronder vanzelfsprekend Janine van der Pol. Zij is afkomstig uit het onderwijs en heeft al meer jeugdmoties aangenomen door de Elburger gemeenteraad op haar naam staan.

Project
Leerlingen van tien scholen in Elburg bekijken dit jaar in de Jeugdraad wat ze voor Elburg kunnen betekenen. Eén van de ideeën is een buitenspeeltuin voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Kort geleden hebben ze een eerste bijeenkomst gehad en binnenkort zal een tweede volgen. Op een vijfde bijeenkomst in maart zullen ze een concreet project voor de jeugd uitwerken.
Op de Natuurspeelplaats luisterde iedereen geboeid en keek men de ogen uit. Het werkbezoek heeft jong en oud geïnspireerd. Misschien krijgt de Natuurspeelplaats in Kampen straks wel een ”dependance” in buurgemeente Elburg.

De boomhut op de Natuurspeelplaats.

Zie ook:
Oude Stadsbrug hergebruikt door Natuurspeelplaats
Verhalenark in Kampen was niet haalbaar
Nieuwe jeugdburgemeester van Kampen geïnstalleerd

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x