Jonas wint prijsvraag Erfgoedchick

Jonas wint prijsvraag Erfgoedchick

Gemeente, Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Jeugdige liefhebber geschiedenis krijgt rondleiding in gemeentelijk depot

Eén van de vele activiteiten die deze coronazomer niet doorgaan is het KIK Festival. Daarvoor in de plaats had Annemiek Jonker alias Erfgoedchick een wedstrijd voor de kinderen opgezet. Samen met Chery Diender liet ze online oude spullen zien in het spel ’Wat is het?”. Jonas was één van de kinderen die enthousiast reageerden en persoonlijk rondgeleid werd in het Kamper depot.

Voorwerpen
De Erfgoedchick zou met twee kisten op het KIK Festival staan, gevuld met antieke voorwerpen uit het gemeentelijk depot. Op haar YouTubekanaal werden ze getoond en kon iedereen het antwoord achterlaten. Henk de Bruin wist het tot in detail te raden maar als volwassene en lid van de Monumentenwacht viel hij buiten de doelgroep en deed hij buiten mededinging mee.
Jonas had er ook over nagedacht als ook twee meisjes. Deze twee zusjes werden uitgenodigd en een dag later ook Jonas. Samen met zijn vader, Marcel van der Laan, liet Annemiek Jonker alles zien in het depot. Jonas keek zijn ogen uit.

Interesse
Jonas heeft een grote interesse voor geschiedenis. De muuranker, het eerste voorwerp, herkende hij van zijn huis. Vader vertelt dat ze in een oude boerderij wonen die ook dergelijke ankers heeft. Volgens De Bruin betreft het een gevelanker uit de 18e eeuw uit het pand Wildschut in de Oudestraat.
Moeder Joukje van den Akker had haar zoon gewezen op de wedstrijd. Alleen met het derde voorwerp zat hij er echt naast. Het betrof geen versiering van een oud schip maar een weerhaan van het Wijnhuis in de Oudestraat, thans Stedelijk Museum volgens De Bruin.
De grote kerkhaan die nog steeds in het depot staat, is afkomstig van de Broederkerk. Al met al is het gemeentelijk depot nog lang niet leeg.

Annemiek Jonker en Jonas van der Laan in het gemeentelijk depot van Kampen.

Erfgoedchick
Annemiek Jonker begon als trainee ruim twee jaar geleden met de inventarisatie van het gemeentelijk depot aan de Graafschap. Van oudsher is dit pand van de gemeente en staat op de nominatie om afgestoten te worden. Onder de ludieke naam Erfgoedchick ging Jonker vloggen over haar ervaringen en vondsten in het depot (zie onderaan).
Inmiddels is ze in dienst van de gemeente op de afdeling Archeologie. De spullen uit het gemeentelijk depot probeert ze te herbestemmen. Zo is nu ongeveer de helft weg en geschonken aan musea of andere instellingen. Samen met stadsarcheoloog Alexander Jager streeft ze naar een nieuw depot maar de coronacrisis en de bezuinigen bespoedigen dit niet. De zeer uiteenlopende voorwerpen in het huidige depot wachten rustig af.

Zie ook:
Geen KIK Festival dit jaar maar kinderwedstrijd (video)
Pop-up depot uitgeroepen tot beste idee (video)
Schatgraven bij gemeente Kampen (eerdere vlogs)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x