Dagenlang feest op honderdjarige Eben-Haëzerschool
Geschiedenis, Nieuws 15 juli 2022, 0 CommentLeraren en leerlingen van toen en nu vieren eeuwjubileum
Een week lang is er feest gevierd op de Eben-Haëzerschool. Honderd jaar geleden werd de school opgericht als eerste van de drie hervormde basisscholen in IJsselmuiden nadat vijf jaar eerder de kiem was gelegd voor de vereniging Hervormd Onderwijs IJsselmuiden (HOIJ). De eerste feestdag begon met een lokaal en kleding van weleer en op de laatste feestdag kwamen leraren en leerlingen van weleer weer samen.
Oprichting
Op één van hun weinige vrije dagen, kwamen woensdagavond 26 december 1917 mannelijke lidmaten van de Hervormde Gemeente in IJsselmuiden samen. De Schoolstrijd was beslecht en openbaar en bijzonder onderwijs werd in de Grondwet gelijkgesteld. Dus kon er een eigen school worden gestart met een gedegen (lees: christelijke) opvoeding. De mannenbroeders richtten de ’Nederlandsch Hervormde Vereeniging voor Christelijk Schoolonderwijs te IJsselmuiden c.a.’ op, de voorloper van HOIJ.
De stichting van de eerste school had nogal wat voeten in de aarde door onder andere het vinden van een bouwkavel en het rond zien te krijgen van de financiering. Doch maandag 17 juli 1922 werd de Eben-Haëzerschool geopend, vlak voor de zomervakantie waarna de lessen in september begonnen.
Een eeuw later werd vlak voor de zomervakantie het honderdjarig jubileum gevierd aan de Dorpsweg. De school is al die tijd in hetzelfde gebouw gehuisvest gebleven, al is dat in de loop van de tijd wel uitgebouwd.
Festiviteiten
Woensdag 6 juli 2022 startte de viering van het eeuwfeest van de school met het hijsen van de nieuwe schoolvlag en het op het schoolplein zingen van een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied. Vier jaar eerder was al het eeuwfeest van de schoolvereniging gevierd. Met allerlei activiteiten vierden de leerlingen van de drie hervormde basisscholen op donderdag 7 en vrijdag 8 juni dat niet unieke maar wel heugelijke feit.
Vorige week woensdag waren er oude spelletjes en werd iedereen uitgedaagd om in de stijl van Ot en Sien naar school te komen. Dat resulteerde in klompen, petten en strikken in het haar. Eén lokaal was ingericht als honderd jaar geleden. Donderdags waren er workshops, sportactiviteiten en een kleedjesmarkt op het schoolplein. Vrijdag vond er voor de leerlingen een voorstelling plaats en een fotopuzzeltocht.
’s Avonds was er een reünie voor oud-leerlingen en -leerkrachten. Locoburgemeester Jan Peter van der Sluis kwam met dubbele pet langs. Hij is ook betrokken geweest bij HOIJ en was tot zijn aantreden als wethouder in 2018 lid van de Raad van Toezicht.
Generaties
Eva van den Berg (9) had de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de nieuwe schoolvlag die ze zelf woensdagochtend in de mast mocht hijsen. Zij vormt na haar opa en vader de derde generatie die de Eben-Haëzerschool doorloopt. In een zeer lijvig en compleet boekwerk uit 2018 van een werkgroep onder aanvoering van Bertil Brink en Jan-Kees Bezemer wordt de geschiedenis van HOIJ in beeld gebracht, deels letterlijk. Daarin staan twee families van wie zelfs vier generaties op de schol hebben gezeten.
Voor het toenemend aantal leerlingen kwam in 1969 de tweede hervormde basisschool, de Rehobothschool (zie onderaan). De derde school, Ichthus, kwam er in 1985 feitelijk door de nieuwe Wet op het Basisonderwijs. De samenvoeging van kleuter- en lagere school zorgde voor voldoende leerlingen.
Sentimenten
De bijzondere scholen, die er na de Schoolstrijd mochten komen, naast de openbare, werkten wel de verzuiling in de hand. De katholieken waren in 1920 de eerste met een eigen school aan de Zandstraat (zie onderaan). „De gebroederlijke omgang in het dorp werd er niet beter op,” aldus Bertil Brink die daarmee de sentimenten uit het verleden schetst. Andere oude sentimenten werden vorige week volop opgehaald. Op het eeuwfeest van de Eben-Haëzerschool.
Zie ook:
• Rehobothschool sluit zich aan bij ’Bibliotheek op school’ (2022)
• RK basisschool maakt plaats voor sociale huurwoningen (2018)