Hovenier gemeente veertig jaar in dienst

Hovenier gemeente veertig jaar in dienst

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Æbe Poutsma nodigt op later tijdstip iedereen uit voor receptie

Volgens zijn salarisstrook is het vandaag een bijzondere dag. Niet om de bedragen die daarop staan maar om een datum die daarop vermeld staat. Op 11 september 1978 trad Æbe Poutsma (62) in dienst bij gemeente Kampen als hovenier. Ongelukkigerwijs ”loopt” hij juist nu in de ziektewet. Vanmiddag gaat de koffie en gebak met ”de jongens” niet door evenmin als de morgen geplande receptie bij kinderboerderij Cantecleer. Als beheerder van de heemtuin en het plantsoen is hij bij menig Kampenaar bekend.

Bloemetjes en bijtjes
Æbe heeft altijd een grote belangstelling gehad voor de bloemetjes en de bijtjes. Zijn voorliefde gaat in het bijzonder uit naar wilde planten. De heemtuin (zie onderaan) in de hoek van de Flevoweg en de Wederiklaan was in 1979 een welkome aanvulling op zijn takenpakket. Nog steeds beheert hij de heemtuin, officieel voor één dag in de week. De andere dagen heeft hij tegenwoordig het stadspark onder zijn hoede waarover hij duidelijke ideeën heeft. Eerder heeft hij ander groen binnen de gemeente verzorgd. Tien jaar heeft hij, zonder bezwaar, alleen gewerkt waarbij hij vier parken verzorgde. Vòòr de gemeente heeft hij als ”vakbekwaam hovenier” onder andere gewerkt bij tuinderijen in de Koekoek en bij Hakvoort op Urk. Na de Landbouw- en vervolgens de Tuinbouwschool gevolgd te hebben. Æbe is geboren en getogen Kampenaar met Fries bloed in de aderen. Zijn vrouw is ”import” en weet meteen te melden dat ze 32 jaar getrouwd zijn. Samen met Coby drijft hij sinds enkele jaren een Bed & Breakfast in hun monumentale Pothuus aan de Broederweg.

De heemtuin, die Æbe Poutsma beheert, buiten het bloeiseizoen.

Kruisbestuiving
Æbe is altijd tegen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen geweest. In zijn beginjaren als hovenier stond dat nog weinig ter discussie en hij geeft toe dat je er soms niet omheen kunt. Destijds is hij al begonnen met het laten uitgroeien van struiken. Het terugbrengen van het spuiten heeft voor meer kleur gezorgd in het plantsoen wat de jubilaris toejuicht. Kleur en variatie is wat hij nastreeft en met hulp van de gemeente is dat gelukt. Tussen de heemtuin en het plantsoen treedt kruisbestuiving op. Ideeën en proefballontjes op de ene plek kunnen overwaaien naar de andere plek. De heemtuin is ecologisch ”extensief” groen en het plantsoen omschrijft Æbe als ”intensief” groen. Hij geeft regelmatig wandelingen door de heemtuin en het park. Voor hen, die het stadsgroen op eigen houtje verkennen, en voor toeristen mist hij wel een maquette. Graag zou Æbe een plattegrond geplaatst zien met looproutes. Misschien een idee als kado voor de vandaag veertig jaar in gemeentelijke dienst zijnde hovenier? Namens Kamper Nieuws feliciteert de redactie hem van harte en wenst hem veel beterschap. Na een ongelukkig (eenzijdig) ongeluk met de fiets, heeft de jubilaris zijn loopwerk stevig verstuikt. De redactie dankt hem voor het interview dat hij (letterlijk) met pijn en moeite doorzette. Zoals hij ook strijdt voor behoud van (kleurrijk) stadsgroen. Vandaar zijn naam op Facebook: Eco Groen.

Blik op het kleurrijke groen in het Stadspark, geïnitieerd door Æbe Poutsma.

Zie ook:
Grote schoonmaak in heemtuin schokt liefhebbers (maart 2018)
Bloemenpracht geplant in Stadspark (oktober 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x