Ridderspektakel bij jubileum Zwartendijkruiters (video)

Ridderspektakel bij jubileum Zwartendijkruiters (video)

Nieuws, Sport, Video 0 Comment

Knights of Camelot op bezoek bij Stichting Aangepast Paardrijden

Deze maand bestaat Stichting Aangepast Paardrijden ’De Zwartendijkruiters’ veertig jaar. Zaterdag 21 september werd dat gevierd met ’s middags een feest voor belangstellenden en ’s avonds een BBQ voor alle vrijwilligers. Op de manege aan de Zwartendijk betraden de Knights of Camelot de rijbak. In vol ornaat lieten de ridders te paard hun vaardigheden zien. In de videoreportage onderaan komen naast dit spektakel twee betrokkenen bij de SAP en de Zwarte Ridder aan het woord.

Familie Van Kampen
Met authentieke riddergevechten – te voet en te paard – laat de internationale groep Knights of Camelot de vijftiende eeuw herleven. Eerder gaven ze tijdens de Hanzedagen een grote show in Kampen. Nu was een delegatie naar Kampen gekomen voor Stichting Aangepast Paardrijden (SAP) in de manege aan de Zwartendijk.
Edelvrouwe Maria van Kampen (Gera van Lier) hielp haar zwarte ridder Marcus van Delft (Marco van Lier) en hun jonkvrouwe Cornelia van Kampen (Kees van Lier). Zij komen uit Kampen, zoals de achternaam al aangeeft, maar ridder Helena van Bra (Helene Creuven) komt uit Wallonië (België).
De twaalfjarige Cornelia van Kampen reed in haar kleed ontspannen rond op het terrein met Diablo, een ruin van acht jaar oud. Diablo stapte ook even de stallen van de SAP binnen om zijn maatjes van de SAP te begroeten.
Cornelia ging in de bak de strijd aan met Helene van Bra en won met de vaardigheidsproeven. Toen was het de beurt aan Marcus van Delft. Hij schoot met Diablo af en toe als een speer door de bak. Het publiek zweepte hij onder meer op door Diablo te laten steigeren.

Marcus van Delft oftewel de Zwarte Ridder op Diablo.

Behendigheidsproeven
Maria van Kampen vertelde het publiek hoe ze vorige week met Prinsjesdag waren uitgenodigd in Den Haag. Daar kwam het na 400 jaar weer van jousten op het Lange Voorhout. Jousten is een steekspel waarbij ridders te paard in vol harnas met lansen elkaar te lijf gaan. Bij de SAP was dit niet mogelijk want de lansen zouden in het dak van de manege blijven steken. Daarom werd volstaan met behendigheidsproeven, zoals ringsteken, appels op speren doorklieven en zogenaamde konijntjes op de grond aaneen rijgen.
Ditmaal mocht de jonge jonkvrouwe Cornelia meestrijden en behaalde de overwinning op ridder Helena. Vervolgens gaf ridder Marcus een wapendemonstratie. Om bloedvergieten te voorkomen ging hij geen mensen of dieren maar pompoenen te lijf met zijn middeleeuwse wapens als een zwaard, strijdbijl en voorhamer. Volgens Maria leek hij wel een ”fruitsalade” te willen maken. Voor fruit was echter al gezorgd evenals veel drank en hapjes naast de rijbak. Els, een ballonkunstenares uit Dronten en een frietkraam voor de manege maakten het feest compleet.

Cirwena van Bra klieft in volle galop een appel

SAP-faciliteiten
De familie en buitenlandse gaste waren vereerd gevraagd te zijn door de SAP. Ze steunen van harte het doel om mensen met een beperking te laten paardrijden. Deze maand geeft de SAP al veertig jaar paardrijlessen aan mensen met een lichamelijke, geestelijke of sociale handicap.
Op het Hippisch Centrum Kampen heeft de SAP een eigen rijbak, een eigen kantine en eigen stallen. Momenteel heeft de SAP acht eigen paarden waaronder tinkers en fjorden. Die blijven doorgaans rustig onder de verschillende, en soms lastige, ruiters. Ook voor de gepensioneerde paarden wordt goed gezorgd (zie onderaan).
Naast de lessen voor de ruiters en uitjes voor de vrijwilligers wordt er jaarlijks een Spel- en Dressuurdag gehouden (zie onderaan). De begeleiding tijdens lessen, en het vele werk daaromheen, wordt verricht door vrijwilligers. De leeftijd van de ruiters loopt van vijf tot zeventig jaar.
Naast het plezier dat de gehandicapte ruiters gegeven wordt, kan het paardrijden ook een bijdrage leveren aan hun conditie en zelfvertrouwen. Daaraan bleek het de Knights of Camelot niet te ontbreken.

Maria van Kampen & Marcus van Delft tonen hun strijdwapens

Zie ook:
Zwartendijkruiters beleven mooie Spel- en Dressuurdag
Vrijwilligers SAP bezoeken hun gepensioneerd paard
Goed voornemen na de vakantie: sporten (video)Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top